Şeful PNL Sf. Gheorghe: UDMR ar trebui să se răstească la PDL, care se foloseşte din plin de Uniune

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, spune că UDMR ar trebui "să se răstească" mai degrabă la partenerul de coaliţie decât la opoziţie, referitor la proiectul lui Giurgiu, adăugând că PDL "se foloseşte din plin" de Uniune fără a avea "tendinţa" de a oferi drepturi comunităţii maghiare.

Urmărește
5 afișări

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, în legătură cu propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu, adoptată tacit de Camera Deputaţilor, care prevede eliminarea studierii Istoriei şi a Geografiei în limba maternă, că reacţia preşedintelui UDMR Covasna, Tamas Sandor, a fost "cel puţin hazlie şi hilară", în momentul în care a acuzat opoziţia de duplicitate în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului PNL Sfântu Gheorghe, UDMR ar trebui, mai degrabă, să îşi îndrepte atenţia către PDL în această problemă.

"Consider că PDL nu face, în continuare, decât un joc de imagine şi se foloseşte din plin de UDMR, fără să aibă sub nicio formă tendinţa clară şi motivaţia de a oferi de la sine înţeles drepturi comunităţii maghiare, aşa cum în 20 de ani au făcut-o câţiva, dar nu PDL", a afirmat Guruianu.

El a adăugat că primul la care UDMR trebuie "să se răstească" este partenerul de guvernare, şi nu opoziţia.

"Dacă acest Guvern complet incompetent va cădea din cauza acestui paragraf de lege, până la urmă nu văd unde este vina opoziţiei", a spus el.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe a subliniat că, din punctul său de vedere, învăţarea Istoriei şi a Geografiei în limba maternă de către copiii de etnie maghiară este un avantaj pentru toată lumea.

"Important ar fi dacă l-am înţelege şi dacă n-am discuta doar la nivelul de faţadă. (...) Argumentul esenţial este: copiii maghiari să înţeleagă bine Istoria şi Geografia. Faptul că, într-o săptămână în care din 30 de materii 28 sunt predate în limba maghiară, să crezi că pierzi din mână copiii maghiari pentru că nu li se predă o oră de Istorie şi una de Geografie în limba română este nu numai o exagerare, ci o proastă inspiraţie", a explicat el.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale.

Mircia Giurgiu a propus, în proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, spunea că opoziţia dă dovadă de un comportament "duplicitar", afirmând pe de o parte că invită UDMR să se alăture USL, iar pe de altă parte sprijină iniţiativa deputatului Mircia Giurgiu ca Istoria şi Geografia să nu poată fi predate în limbile minorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici