Reprezentanţi ai Forumului Civic al românilor din Harghita, Covasna şi Mureş şi Academiei Române au participat la şedinţa comisiei pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor unde se dezbate, în absenţa presei, statutul minorităţilor naţionale, însă aceştia au precizat că nu au fost lăsaţi să-şi spună punctul de vedere şi, în urma votului membrilor comisiei, au părăsit şedinţa.
Reprezentantul Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, Eugen Popescu, a declarat presei că Forumul este pentru adoptarea unui statut al minorităţilor, dar nu în această formă care „discriminează cei 400.000 de români din cele trei judeţe” şi că le cere parlamentarilor să nu susţină acest statut.
Popescu a precizat că este vorba despre prevederea din statutul minorităţilor referitoare la autonomia culturală, arătând că, „practic, este vorba despre o autonomie etnică pe criterii teritoriale”. „E de formă autonomie culturală, ea reprezentând o teritorialitate clară a celor trei judeţe, iar românii de acolo nu au niciun mijloc să-şi păstreze identitatea”, a afirmat el.
Reprezentantul Academiei Române a venit la Comisia pentru drepturile omului cu un studiu al Centrului european de studii în probleme etnice care critică articolul 55 din proiectul statutului minorităţilor naţionale, potrivit căruia „autonomia culturală înseamnă dreptul comunităţii naţionale de a avea competenţe decizionale cu valoare normativă şi administrativă în probleme privind identitatea sa naţională, culturală, lingvistică şi religioasă prin organe alese de către membrii săi”.
Acest studiu arată că, în urma aplicării acestui articol, Parlamentul, Guvernul, autorităţile statului, în general, ar urma să delege competenţe unor organisme constituite exclusiv pe criterii etnice, autonomia culturală însemnând de fapt autonomie politică, ceea ce contravine dispoziţiilor constituţionale.
După dezbaterea primelor 3 articole din cele 58 ale legii, membrii comisiei au luat o pauză de consultări, la solicitarea deputatului PDL Marian Dugulescu. Dugulescu a precizat presei, după pauza de consultări, că doreşte ca dezbaterea raportului să se facă într-o ordine şi că a ridicat problema faptului că amendamentele sunt pe mai multe rapoarte.
Surse din comisie au precizat, însă, că unii membri ai PDL ar fi nemulţumiţi pentru că trebuie să susţină amendamente ale unor foşti deputaţi, din legislatura trecută.
Dezbaterile la statutul minorităţilor la comisia pentru drepturile omului continuă în absenţa presei, deputatul PDL Marian Dugulescu precizând că şedinţa este programată să dureze până la ora 18.00.
Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a decis, joi, ca dezbaterile la proiectul statutului minorităţilor naţionale să se desfăşoare în absenţa presei.
Această decizie a fost luată la propunerea preşedintelui comisiei, Nicolae Păun (minorităţi), care nu şi-a motivat această propunere.
În replică, deputatul PC Sergiu Andon a propus ca presa să rămână la şedinţă, afirmând că membrii comisiei nu au nimic de ascuns, însă această propunere a fost respinsă cu cinci voturi „pentru” şi şase „împotrivă”.
Pentru ca jurnaliştii să rămână la lucrări au votat deputaţii PSD, PNL şi PC, iar împotrivă cei ai PDL şi UDMR.
La şedinţă participă şi liderul grupului PDL, Mircea Toader, şi deputatul PDL Costică Canacheu care nu au drept de vot, reprezentanţi ai Forumului civic pentru românii din Covasna, Harghita şi Mureş, ai Academiei Române şi secretarul de stat de la Departamentul pentru minorităţi al Guvernului.