Fostul preşedinte a remarcat că în Raportul MCV există o eroare, pentru că se precizează că parlamentarii au imunitate în faţa urmăririi penale.
„Aici, îmi pare rău, îi dau dreptate lui Tăriceanu. Este o eroare grosolană! Parlamentarii nu au imunitate în faţa începerii urmăririi penale, doar la arestare au (…) Se rămâne pe eticheta pusă de televiziuni: a fost împiedicată urmărirea penală împotriva parlamentarilor (…) Este o confuzie, chiar în raport, care este neconstituţională, parlamentarii în România nu au imunitate la începerea urmăririi penale, doar la arestare (…) însă se spune altceva: <
Traian Băsescu a făcut un apel către Parlament să modifice de urgenţă Codul Penal, aşa cum se cere şi în raportul MCV.
”E o poveste mai largă cu modificările la Codul Penal, în care se spune şi că au fost unele tentative, lucru care nu e în regulă, dar şi că sunt unele modificări care trebuiesc făcute (…) Curtea Constituţională a declarat necostituţionale 39 de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Din câte ştiu, alte circa 20 de cereri de revizuire a unor articole au fost aprobate de instanţe şi sunt la analiză la Curtea Constituţională (…) Spre exemplu, eu, dacă aş fi Parlament, punem între ghilimele, că nu pot fi eu Parlament, dar dacă aş fi Parlament aş trece urgent, pentru că sunt 39 de articole nemodificate, iar Parlamentul are obligaţia să aducă la zi legile, în urma hotărârilor Curţii Constituţionale, în 45 de zile şi asta reproşează raportul MCV: fraţilor, v-a trecut şi vacanţa de vară şi nu v-aţi apucat (…) Toată lumea spune: nu vă atingeţi de Coduri! O spune chiar MCV: aduceţi la zi Codurile, măcar ceea ce Curtea Constituţională a constatat a fi neconstituţional”, a mai declarat fostul preşedinte.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cere Guvernului să-l retrimită Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizând că trebuie demarate procedurile pentru încetarea monitorizării. El a mai spus că există aprecieri, concluzii şi recomandări care contrazic dispoziţii din Constituţia României, că fiecare parlamentar votează solicitările Justiţiei în funcţie de propria conştiinţă şi că imunitatea parlamentară nu este o invenţie a României şi vizează doar declaraţiile politice.
Potrivit Constituţiei, ridicarea imunităţii parlamentare este necesară doar în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei, urmărirea penală putând începe în cazul deputaţilor şi senatorilor simpli fără încuviinţarea Legislativului. Aprobarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale este necesară doar în cazul aleşilor care sunt sau au fost miniştri.