Senat: Alegerea unui reprezentant al societăţii civile în CSM, amânată din lipsă de cvorum

Senatorii puterii au împiedicat, luni, pentru a doua oară, alegerea unui reprezentant al societăţii civile ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii, parlamentarii PDL, UDMR şi cei independenţi părăsind sala înaintea dezbaterii subiectului în plenul acestei Camere.

Urmărește
8 afișări

Şedinţa a fost suspendată, după efectuarea apelului nominal, de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană, acesta constatând lipsa cvorumului de lucru.

Anterior dezbaterii punctul de pe ordinea de zi privind alegerea unui reprezentant al societăţii civile ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale 54/25 ianuarie 2011, reintrodus la solicitarea PSD, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a cerut ca acesta să nu fie discutat deoarece nu pot fi întrunite cele 69 de voturi necesare pentru adoptarea unei astfel de hotărâri a Senatului.

El a invocat faptul că la voturile anterioare privind solicitări de dezbatere în procedură de urgenţă a unor proiecte de lege a fost înregistrat un număr de voturi inferior, respectiv 64.

"Acest punct presupune o majoritate organică a membrilor Senatului, ori votul dat anterior arată că această majoritate nu există. Nu putem trece la acest punct", a susţinut democrat-liberalul.

În replică, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a susţinut că un vot nu reprezintă un indiciu pentru prezenţa în plen.

Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, care a cerut, pe de altă să se facă apel nominal pentru ca opinia publică să vadă cine stă la lucrări şi cine lipseşte.

"Cine spunea deunăzi că parlamentarii au obligaţia să stea în plen pentru că sunt de la putere (…) să vadă, în mod evident, că a doua săptămână consecutiv senatorii puterii lasă Senatul fără cvorum şi să mai constate că astăzi se adoptă tacit nouă propuneri şi proiecte de lege şi vinovată pentru această adoptare tacită este vinovată, evident, majoritatea parlamentară", a subliniat liberalul.

În cursul şedinţei de luni, senatorii PDL au boicotat şedinţa de plen, atât în timpul declaraţiilor politice dar şi la votarea cererilor de procedură de urgenţă, unii dintre aceştia preferând să poarte discuţii la bufetul Senatului.

Anterior, senatorii hotărâseră, la propunerea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), ca Senatul să voteze luni alegerea unui reprezentant al societăţii civile ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Votul Senatului pentru cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii a fost amânat săptămâna trecută, după ce liderii de grupuri parlamentare au negociat mai bine de o oră, în cabinetul lui Mircea Geoană, fără a ajunge la un acord.

PNL şi PSD o susţin în CSM pe Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu.

Celălalt reprezentant al societăţii civile ar urma să fie, potrivit unor reguli neoficiale, agreat de partidele guvernamentale, după ce candidatura lui Victor Alistar a fost invalidată de o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se oficializa hotărârea de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate.

CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezentanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

În decembrie 2010, Senatul decisese numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL. În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", Victor Alistar, liderul Transparency International, ca şi judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea au părăsit CSM.

Senatul i-a validat, în 14 februarie, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.

Potrivit hotărârii, au fost validaţi ca membri în CSM Mircea Bucurel Aron, Alexandru Şerban, Horaţius Dumbravă, Adrian Toni Neacşu, Marius Tudose Badea, Cristi Danileţ, George Bălan şi Oana Schmidt Hăineală.

Raportul intermediar al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare notează că este important să se asigure funcţionarea CSM până la organizarea de noi alegeri, precizând că invalidarea primelor alegeri poate asigura credibilitatea noului Consiliu.

Comisia Europeană arată că "alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea în justiţie a acestora şi au dus la anularea de către Curtea Constituţională a alegerilor privind patru membri ai CSM".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici