Senat: Dezbaterea OUG privind reducerea cvorumului de lucru la CSM, amânată cu o săptămână

Senatorii au amânat, luni, dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă care prevede reducerea cvorumului de lucru la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), şedinţa încheindu-se după ce liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a cerut pauză de consultări.

Urmărește
6 afișări

La dezbaterea proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 16/2011 privind unele măsuri temporare pentru continuarea activităţii CSM, care prevede modificarea cvorumului de lucru de la 15 la majoritatea membrilor, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a cerut amânarea dezbaterilor.

El a menţionat că trasmite, astfel, o solicitare a CSM, chiar dacă membrii Comisiei pe care o conduce au adoptat un raport favorabil pentru proiectul de act normativ. "Îmi fac o datorie în a vă trasmite punctul de vedere al CSM cu rugămintea de a fi de acord cu examinarea acestei propuneri legislative pentru săptătămâna viitoare. Ei doresc nişte clarificări. Acum sunt în plină problemă de organizare", a explicat senatorul PSD.

Parlamentarul a arătat că, astfel, într-o şedinţă viitoare, Senatul ar putea să meargă "la pachet" cu acest proiect.

"Eu cred că această propunere poate fi adoptată, nu intru în amănunte, dar, văzând modul în care s-a votat la celelalte legi, având în vedere că suntem şi Cameră decizională, eu vă fac propunerea să fie amânat pe săptămâna viitoare", a arătat senatorul.

Ulterior, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a cerut liderilor de grup să discute pentru a vedea dacă această propunere este acceptabilă.

"Evident că plenul poate să decidă reluarea dezbaterii acestui text săptămâna viitoare, când veţi considera că este un moment prielnic pentru rezolvarea de fond a acestei probleme. Este vorba despre completarea componenţei CSM, lucru care ar putea să acopere şi acest artificiu pe care Guvernul a încercat să îl facă cu privire la acest cvorum redus", explicat senatorul.

În urma consultărilor, liderul senarilor PNL, Puiu Haşotti, a cerut preşedintelui Senatului să suspende lucrările deoarece la dezbateri nu este prezent, din partea Guvernului, un ministru sau un secretar de stat, aşa cum prevede Regulamentul.

Haşotti a spus că acesta este şi punctul de vedere al liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu. Acesta din urmă a menţionat că este bine ca Guvernul să respecte Regulamentul Senatului şi a cerut o pauză de consultări de şapte minute, astfel încât timpul de dezbateri în plen să fie epuizat.

Potrivit legii privind organizarea şi funcţionarea CSM, Consiliul este alcătuit din 19 membri, respectiv din nouă judecători, cinci procurori, doi reprezentanţi ai societăţii civile, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministrul Justiţiei şi procurorul general al României.

Acelaşi act normativ stipulează că acest Consiliu îşi desfăşoară activitatea în mod legal în plen în prezenţa a cel puţin 15 membri.

În urma alegerilor pentru CSM din decembrie anul trecut - contestate la Curtea Constituţionale şi care s-a pronunţat cu privire la neconstituţionalitatea unor decizii de numire a unor membri în Consiliu - Senatul trebuie să-şi desemneze reprezentanţii societăţii civile, iar judecătorii şi procurorii trebuie să-şi aleagă alţi trei membri.

Astfel, în lipsa cvorumului cerut de Legea 317/2004, Guvernul a modificat-o, printr-o ordonanţă, astfel încât membrii CSM să poată să-şi desfăşoare activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici