- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senat: Durata urmăririi penale nu poate fi limitată la şase luni
Senatorii au decis, miercuri, că durata urmăririi penale nu poată fi limitată la şase luni, aşa cum prevedea un amendament la o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului de procedură penală, hotărâre adoptată în urma unei cereri de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu.
Senat: Durata urmăririi penale nu poate fi limitată la şase luni (Imagine: Mediafax Foto)
Legea de adoptare a ordonanţei, care a fost trimisă la promulgare, mai stipula că pentru faptele pentru care pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani, durata urmăririi penale nu putea depăşi un an, reglementare eliminată, de asemenea, de senatori.
Băsescu a arătat că, prin restrângerea duratei urmăririi penale, ar fi apărut riscul ca faza de urmărire penală să fie insuficient documentată, el apreciind că limitarea în raport de conceptul "termen rezonabil" impusă de CEDO este suficientă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Tot la solicitarea preşedintelui, Senatul a eliminat din textul legii prevederea care stabilea că, în cazul reţinerii, avocatul din oficiu - care înlocuia apărătorul ales din cauză că acesta pleca şi refuza să efectueze apărarea - trebuia să aibă la dispoziţie cel puţin 24 de ore pentru pregătirea apărării.
Senatorii au acceptat, astfel, punctul de vedere al preşedintelui, potrivit căruia, o astfel de formulare ar fi făcut ca măsura reţinerii să nu mai poată fi luată dacă apărătorul ales al învinuitului sau inculpatului pleacă sau refuză să efectueze apărarea, în condiţiile în care apărătorul din oficiu ar fi trebuit să beneficieze de termenul legal de 24 de ore pentru pregătirea apărării.
Pentru rezolvarea acestei nereguli, senatorii au stabilit, la recomandarea Comisiei juridice, sesizate în fond cu cererea de reexaminare, ca avocatul din oficiu numit în condiţiile menţionate să beneficieze de un timp "rezonabil" pentru pregătirea apărării, care să nu depăşească, în cazul reţinerii, durata acesteia.
De asemenea, plenul Senatului a mai fost sesizat de Traian Băsescu că prevederile legii trimise la promulgare fac imposibilă interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicaţiilor înainte de începerea urmăririi penale, aşa cum a rezultat în urma acceptării în Parlament a unui amendament care stipula că procurorul trebuie să anexeze la cererea sa o copie de pe rezoluţia de începere a urmăririi penale. Punctul de vedere al lui Băsescu a fost acceptat de senatori, respectiva reglementare fiind eliminată.
În cererea de reexaminare, preşedintele a susţinut că prin modificările aduse ordonanţei de către legiuitor că interesul public, social, de aflare a adevărului în cauzele penale şi de tragere la răspundere penală a celor presupuşi vinovaţi de săvârşire de infracţiuni, s-ar subordona interesului personal al celor cercetaţi sau judecaţi.
Cererea de reexaminare a fost adoptată cu unanimitate de voturi, după ce preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Senatului Doru Ioan Tărăcilă, a supus la vot prin ridicare de mână raportul Comisiei şi proiectul de lege.Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO