- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senat: Imobilele RA-APPS nu pot fi vândute prin negociere directă
Plenul Senatului a adoptat, luni, un amendament la Ordonanţa 28/2007, conform căruia imobilele din patrimoniul RA-APPS nu mai pot fi vândute prin negociere directă, senatorii punând astfel în acord prevederile actului normativ cu decizia Curţii Constituţionale.
Senat: Imobilele RA-APPS nu pot fi vândute prin negociere directă (Imagine: Mediafax Foto)
"S-a pus în acord textul legii cu exigenţele deciziei 38/2008 a Curţii Constituţionale, care declarase o serie de prevederi legale neconstituţionale", a precizat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai.
Conform unuia dintre amendamentele adoptate de plenul Senatului, imobilele din patrimoniul RA-APPS nu mai pot fi vândute prin negociere directă, aşa cum prevedea textul Ordonanţei Guvernului 28/2007.
De asemenea, imobilele compuse din apartamentele situate în blocuri de locuinţe, proprietate privată a statului, aflate în administrarea RA-APPS, vor trece în administrarea Primăriei Generale a Capitalei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Decizia Senatului a fost luată cu 59 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.
Senatul a fost primă Cameră sesizată, legea urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.
Anul trecut, Ordonanţa 28/2007 privind modificarea OG 19/2002 - privind vânzarea imobilelelor de protocol deţinute de RA-APPS - a fost adoptată de Parlament, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea proiectului.
În cererea de reexaminare, preşedintele Băsescu preciza că, prin legea de aprobare, Ordonanţa Guvernului 28/2007 a fost modificată la articolul 13, în sensul introducerii metodei vânzării imobilelor deţinute de RA-APPS prin negociere directă.
"Vă solicit să eliminaţi aceste dispoziţii, pentru că licitaţia trebuie să rămână singura metodă de înstrăinare a bunurilor imobile respective, deoarece reprezintă o puternică garanţie anticorupţie şi singura cale de acces a publicului la cumpărarea acelor imobile", afirma preşedintele în cererea de reexaminare.
În opinia şefului statului, chiriaşii pot păstra un drept de preferinţă numai dacă oferă un preţ egal cu alţi cumpărători, iar legiuitorul nu trebuie să împiedice formarea unui preţ mai bun pentru unele bunuri ale statului, evitând licitaţia şi încredinţându-le direct.
În scrisoarea adresată Parlamentului, şeful statului mai preciza că actul normativ trebuie să clarifice faptul că de avantajele legii, respectiv de cumpărarea imobilelor RA-APPS, trebuie să beneficieze exclusiv chiriaşii care au legal această calitate, nu şi cei care locuiesc abuziv în acestea.
Membrii Comisiei juridice din Senat au respins, în 9 octombrie 2007, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la proiectul de lege privind vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea RA-APPS. Aceeaşi poziţie a avut şi plenul Senatului, care a respins ambele aspecte semnalate de şeful statului în cererea de reexaminare.
Ulterior, proiectul de lege a ajuns pe masa deputaţilor, care au menţinut prevederea din actul normativ conform căruia imobilele aflate în administrarea RA-APPS pot fi vândute prin negociere directă.
Legea nu a ajuns însă din nou la promulgare, pentru că un număr de 70 de parlamentari PDL au formulat, în 19 decembrie 2007, o sesizare de neconstituţionalitate a unor prevederi ale ordonanţei.
În 30 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a decis că prevederile legii referitoare la vânzarea prin negociere directă sunt neconstituţionale, astfel că actul normativ a fost retrimis Parlamentului pentru ca articolele vizate să fie pus în acord cu legea fundamentală.
Potrivit art.147 alin.(2) din Constituţie, în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO