Senat: Legea PDL privind votul prin corespondenţă, respins de Comisia Juridică

Proiectul de lege iniţiat de PDL privind introducerea votului prin corespondenţă în cazul românilor aflaţi în străinătate a fost respins, marţi, de Comisia Juridică a Senatului.

Urmărește
7 afișări

Propunerea legislativă a fost acuzată de senatorii PSD şi PNL că ar viza crearea unui "mecanism" prin care să se fraudeze votul din diaspora.

"Actuala putere, în disperarea că va pierde alegerile în ţară, vrea să creeze un mecanism prin care să fure alegerile în străinătate, că a văzut că a mers la alegerea preşedintelui. Dacă la Paris au putut vota în 12 secunde, de ce nu ar vota în două secunde la New York?", a afirmat liberalul Ioan Ghişe.

Propunerea a fost respinsă cu patru voturi, date de senatorii PSD şi PNL, în timp ce senatorii PDL Iulian Urban şi Mircea Andrei au fost în favoarea proiectului.

Proiectul a fost criticat şi de senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, care a afirmat că înmânarea a două buletine de vot cetăţenilor români aflaţi în străinătate lasă deschisă posibilitatea votului dublu, unul prin corespondenţă, întrucât verificarea listelor de vot se face tardiv.

Propounerea legislativă prevede că românii aflaţi în străinătate pot trimite autorităţilor statului român, prin intermediul serviciilor poştale documentele în care îşi exprimă opţiunea de vot.

Reprezentanţele diplomatice şi consulare vor trimite, potrivit proiectului, fiecărui cetăţean care şi-a făcut cunoscută prezenţa pe teritoriul statului român un plic conţinând o cerere tip pentru actualizarea datelor anagrafice şi de rezidenţă.

După reactualizarea listelor electorale cu cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, reprezentanţele diplomatice şi consulare trimit alegătorilor aflaţi pe aceste liste mai multe documente, printre care două buletine de vot, în cazul în care unul dintre acestea a fost deteriorat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici