Senat: Partidele nu pot prelua capitalul de imagine al fundaţiilor care nu au scop politic

Senatului a adoptat, miercuri, o lege care interzice partidelor "inducerea în eroare a electoratului" prin preluarea capitalului de imagine al unei asociaţii sau fundaţii, constituite cu scopuri şi obiective nepolitice.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului Senat: Partidele nu pot prelua capitalul de imagine al fundaţiilor care nu au scop politic

Senat: Partidele nu pot prelua capitalul de imagine al fundaţiilor care nu au scop politic (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iniţiativa de modificare a Legii 14/2003 a partidelor politice a fost propusă de deputatul liberal Octavian Bot.

Acesta precizează, în expunerea de motive, că modificările propuse "elimină confuzia din rândul electoratului, nepermiţând unui partid preluarea capitalului de imagine al unei asociaţii sau fundaţii, constituite cu scopuri şi obiective nepolitice".

Potrivit propunerii de act normativ, fiecare partid politic sau alianţă trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii.

Aceste denumiri trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor, asociaţiilor şi fundaţiilor, anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.

În timpul dezbaterilor, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinte el Forţei Civice, a precizat că nu va susţine prin votul său adoptarea acestei iniţiative deoarece aceasta cenzurează, în opinia sa, împrospătarea clasei politice, referindu-se exclusiv la "cazuri punctuale", şi nu la viaţa politică românească în ansamblu.

El a adăugat că legislaţia ar trebui să încurajeze crearea unor noi partide politice ca urmare a proiectelor unor organizaţii non-guvernamentale.

"Forţa Civică este un partid care s-a născut ca proiect politic al unei organizaţii non-guvernamentale. Cred că într-o democraţie autentică asemenea proiecte politice care, la sfârşit, după ce trec prin furcile caudine ale înregistrării legale, devin partide politice trebuie susţinute şi încurajate pentru că în acest fel este exercitat un drept constituţional, dreptul la asociere", a subliniat senatorul.

"Viaţa politică în România este controlată de trei partide şi nu credem că în momentul de faţă sănătatea clasei politice poate fi îmbunătăţită dacă toată clasa politică rămâne prizoniera acestor trei mari mecanisme de partid", a opinat Ungureanu.

Pe de altă parte, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a afirmat că propunerea legislativă este "una cât se poate de judicioasă", grupul PNL susţinând adoptarea acesteia, "dar nu din considerente politice actuale, ci din experienţa vieţii politice de până acum".

"Dacă sunt două-trei partide politice majore nu înseamnă că trebuie să creăm anumite confuzii, poate chiar diversiuni, şi nu mă refer la nimic concret, ci strict teoretic. Pentru ca un partid să preia din bagajul electoral pe care îl are o fundaţie care, iniţial, nu se vrea implicată politic şi încet-încet se implică politic, vine un partid şi confiscă activitatea civică a fundaţiei, nu este corect. Cred că se creează o confuzie în societatea românească", fost de părere liberalul.

El a dat ca exemplu, în acest sens, situaţia Alianţei Civice şi a Partidul Alianţei Civice şi cea a Fundaţiei România Mare şi a Partidul România Mare.

Legea a fost adoptată de Senat, cu 97 de voturi "pentru" şi opt voturi "împotrivă", în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici