- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.03.2015, 18:48)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senat: Propunere ca parlamentarii să fie supliniţi, cu drept de vot, de colegi de grup, la comisii
Majoritatea senatorilor s-a declarat de acord, marţi, în plen, cu propunerea Comisiei pentru Regulament ca un senator care absentează de la lucrările unei comisii să poată fi înlocuit de un alt senator din acelaşi grup, cu drept de vot.
Urmărește
73 afișări
Senat: Propunere ca parlamentarii să fie supliniţi, cu drept de vot, de colegi de grup, la comisii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Comisia pentru Regulament a mai propus ca înlocuirea să se facă doar pe baza împuternicirii semnate de liderul grupului parlamentar.
Amendamentul de modificare a Regulamentului a fost propus comisiei de senatorul PNL Vasilica Miron.
La dezbateri, senatorul PNL Puiu Haşotti a atras atenţia că majoritatea senatorilor activează în două comisii permanente şi, dacă se va alege varianta supleanţilor, atunci ar trebui ca un senator să fie supleant într-o singură comisie şi nu "liderul de grup să trimită acelaşi senator, eventual cinci săptămâni, la cinci comisii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"De ce s-a ajuns aici? Pentru că adesea în cadrul comisiilor nu se îndeplineşte cvorumul, pentru că se lipseşte mai mult sau, mai degrabă, mai puţin justificat", a opinat liberalul.
Preşedintele Comisiei pentru Regulament a Senatului, Sebastian Grapa (PNL), a susţinut că este normal ca atunci când un senator nu poate participa la lucrările comisiei din care face parte, acesta să fie înlocuit de către un coleg din grupul parlamentar şi că aceasta a fost filozofia pentru care s-a cerut amendarea acestui articol".
În intervenţia sa, liderul grupului senatorial al UDMR, Marko Bela, a susţinut că această modificare a Regulamentului ar favoriza grupurile mai mici din Senat şi reprezentarea acestora în comisii. ”Noi, de exemplu, avem un singur membru în comisiile unde suntem prezenţi, ceea ce înseamnă că, dacă avem un absent, atunci nu suntem reprezentaţi în activitatea comisiei respective", a declarat senatorul UDMR.
Senatorul Uniunii a spus că grupul UDMR poate accepta acest amendament, declarându-se convins că fiecare grup are o conducere cu simţul răspunderii şi nu va abuza de această regulă. De asemenea, Marko Bela a spus că, în opinia sa, liderii de grup vor trimite ca înlocuitor colegi care ”au într-adevăr au o opinie pertinentă în problema respectivă”.
Parlamentarul a adăugat că, în opinia sa, şi votul dat în comisiile de specialitate propunerilor şi proiectelor de lege este tot un vot politic, aşa cum este şi votul dat în plenul Senatului.
"Eu nu sunt de acord că votul din comisie este în exclusivitate un vot de specialitate şi numai votul din plenul Senatului este un vot politic. Şi votul din comisie este un vot politic şi este extrem de important să asigurăm prezenţa fiecărui grup parlamentar în comisia respectivă atunci când se votează vreo problemă importantă", a declarat Marko Bela.
Pentru posibilitatea ca membrul unei comisii de specialitate să poată fi înlocuit la şedinţă s-a pronunţat şi senatorul PSD Gabriela Crețu. Acesta a subliniat că propunerea "nu este nicio invenţie specifică Parlamentului român", deoarece în Parlamentul European există atât instituţia supleantului, cât şi cea a înlocuitorului.
"Nouă trebuie să ne fie clar ce vrem să introducem. Dacă e vorba de membri supleanţi ai unei comisii, atunci se face exact după algoritmul politic, în acelaşi număr ca în comisiile politice. În acest caz există facilitatea că, atunci când la un vot important membrul plin lipseşte din motive obiective, membrul supleant al comisiei poate vota fără niciun altă împuternicire. Există şi varianta înlocuitorului, dar trebuie să fie clar despre ce e vorba”, a afirmat senatorul social-democrat.
Şi vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a susţinut că o astfel de măsură "se impune şi este corectă", iar neadoptarea acestei modificări a Regulamentului ar aduce "un prejudiciu bunei funcţionări în comisii".
"În Senat sunt membri în două comisii. Avem această permisiune, ceea ce nu există la Cameră. Dacă luăm în discuţie şi comisiile care sunt la nivelul Parlamentului, comisiile mixte, de control, pot să apară perturbări, nu neapărat de natură de cvorum, cât de natura raportului opoziţie-majoritate ", a apreciat el.
După ce mai mulţi senatori au venit în plen cu argumente pro şi contra, plenul a decis, la solicitarea liderului grupului PNL din Senat, Ion Popa, ca propunerea de modificare a Regulamentului să fie retrimisă la comisie, pentru o dezbatere mai amplă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe