- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.09.2019, 18:24)
- Elena Crangasu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senat: Raportul pe proiectul UDMR privind reprezentarea minorităţilor în instituţii, amânat
Comisia pentru administraţie a Senatului a amânat raportul pe proiectul UDMR care cere „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Iniţiativa dă posibilitatea reprezentării mai mari a minorităţilor în instituţii.
Urmărește
211 afișări
Senat: Raportul pe proiectul UDMR privind reprezentarea minorităţilor în instituţii, amânat
Liderul senatorilor UDMR Attila Cseke a declarat, pentru MEDIAFAX, că Uniunea susţine în continuare acest proiect legislativ, însă în prezent nu a existat un acord parlamentar cu privire la iniţiativa legislativă.
„Categoric, susţinem în continuare acest proiect legislativ care transpune în legislaţia internă reglementările Declaraţiei de la Alba Iulia. La data actuală, nu există nici un acord, de nici un fel, cu alt partid parlamentar legat de acest proiect legislativ. Propunerea de amânare nu a venit din partea iniţiatorilor”, a explicat Cseke Attila, pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Comisiile pentru administraţie şi juridică trebuiau să dea raport, marţi, asupra proiectului iniţiat de 30 de parlamentari ALDE, însă a amânat acest lucru pentru săptămâna viitoare.
Reprezentare mai mare pentru minorităţi în instituţiile publice
„La intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, conform proiectului iniţiat de mai mulţi parlamentari UDMR.
„La alegerile pentru Parlamentul european şi penfru autorităţile adminisfraţiei publice locale prevăzute la art. 2 lit. c), din numărul total de mandate se deduc mandatele egale cu numărul întreg care corespunde proporţiei minorităţii naţionale istorice, dacă acesta este mai mare decât l . (2Mandatele deduse conforrn alin. (l) vor fi atribuite organizaţiei minorităţii naţionale respective, participante la alegeri”, mai arată proiectul depus de UDMR.
Alte prevederi ale iniţiativei legislative vizează schimbări şi la nivelul ministerelor, în ceea ce priveşte angajările sau la nivelul instanţelor de judecată care să aibă reprezentate în personal minorităţi.
„La alegerile parlamentare, organizaţiile minorităţilor naţionale istorice a căror proporţie le-ar îndreptăţi la un număr de mandate mai mare decât unu, dar nu obţin numărul de mandate corespunzător proporţiei lor, acestora li se va atribui suplimentar numărul de mandate necesar realizării proporţionalităţii, care se adăugă la numărul total de mandate din Camera respectivă. (2) Mandatele prevăzute la alin. (l) vor fi distribuite conform listelor depuse, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute.
- Instanţele de judecată şi parchetele de pe lângă acestea unde proporţia angajaţilor aparţinând unei anumite minorităţi istorice în numărul total al personalului se situează sub proporţia respectivei minorităţi istorice în populaţia zonei arondate, se vor face angajări cu prioritate din cadrul persoanelor aparţinând minorităţilor istorice respective.
- La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcenfrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice atât la nivel naţional cât şi la nivel local”.
- Modul de administrare autonomă al învăţământului şi al culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.
- Consiliile judeţene din judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care împreună corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003, pot solicita înfiinţarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială”, conform proiectului de lege al UDMR.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ramona Bruynseels revine asupra declaraţiilor despre Rusia, partenera României în NATO: Am avut o exprimare nefericită
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe