Senator PNL, după mesajul lui Iohannis: Preşedintele să se decidă dacă este arbitru sau procuror

Senatorul PNL Cristian Bodea l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru că acesta "a blamat întregul Parlament" în mesajul postat pe Facebook după votul dat de senatori în cazul arestării lui Dan Şova şi spune că şeful statului trebuie să se decidă "dacă vrea să fie arbitru sau procuror".

Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului Senator PNL, după mesajul lui Iohannis: Preşedintele să se decidă dacă este arbitru sau procuror

Senator PNL, după mesajul lui Iohannis: Preşedintele să se decidă dacă este arbitru sau procuror (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Pe pagina de Facebook a preşedintelui României scrie că încă o dată Parlamentul a blocat justiţia. Ştiu că nu Klaus Iohannis scrie pe Facebook, că o fac consilierii lui, dar aş vrea să-i atrag atenţia preşedintelui României că are responsabilitatea să-şi supravegheze consilierii, să aibă grijă ce vorbe îi pun aceştia în gură", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul PNL Bihor Cristian Bodea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bodea a precizat că la votul desfăşurat în Senatul României, ca urmare a solicitării Parchetului Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie de a încuviinţa arestarea preventivă a lui Dan Şova, majoritatea celor prezenţi s-au exprimat în favoarea acestei cereri, şi doar "şmenul politic" al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, "manipulat de PSD", a făcut ca rezultatul votului să nu fie materializat într-o hotărâre.

"PSD a făcut un mare şmen politic de care responsabil este Călin Popescu Tăriceanu, care după numărarea voturilor, constatând că din 151 senatori prezenţi majoritatea, adică 79, au votat în favoarea încuviinţării cererii Parchetului, a invocat articolul 173 al Regulamentului Senatului şi a afirmat că pentru adoptarea hotărârii trebuia să se pronunţe majoritatea membrilor Senatului, nu a membrilor prezenţi", a afirmat Bodea.

El a mai spus că pentru atitudinea unora din liderii Senatului nu poate fi "blamat" întregul Senat şi, cu atât mai puţin, întregul Parlament.

"Preşedintele României nu poate blama întregul Parlament pentru votul unei părţi a membrilor săi. Senatul nu a făcut scut în jurul lui Şova, majoritatea senatorilor prezenţi au votat încuviinţarea arestării acestuia, doar o parte din conducerea Senatului a făcut un şmen politic, dar pentru asta nu blamezi întregul Senat", a spus Cristian Bodea.

Senatorul liberal a afirmat că preşedintele Iohannis trebuie să decidă dacă vrea să fie mediator sau acuzator.

"Ca preşedinte al României, ai datoria să fii mediator, nu acuzator, să vezi toate nuanţele, nu în alb-negru, preşedintele României trebuie să se hotărască dacă vrea să fie arbitru sau procuror. Eu, Cristian Bodea, nu am făcut scut în jurul lui Şova, nu am oprit justiţia în cazul Şova, eu, Cristian Bodea, am vorbit înaintea votului în numele PNL la tribuna Senatului şi am spus clar că judecătorul decide arestarea, nu Parlamentul", a adăugat senatorul liberal.

Bodea a afirmat că, în opinia sa, preşedintele Iohannis a greşit acuzând întregul Senat, iar postarea de pe pagina de Facebook a acestuia ar fi fost făcută de şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache.

"Nu poate să vină un consilier prezidenţial să mă acuze la grămadă cu cei care au vrut să oprească justiţia, e nedrept faţă de toţi cei 53 de senatori PNL care au votat ca justiţia să-şi urmeze cursul şi faţă de cei 26 de la celelalte partide care au votat la fel. Preşedintele nu are scuza că cineva s-a scăpat şi că n-a ştiut acest lucru", a mai spus Bodea.

El consideră că, prin postarea de pe pagina de Facebook, preşedintele a contribuit la aversiunea cetăţenilor inclusiv faţă de aleşii care i-au reprezentat corect: "După un comunicat ca ăsta te mai miri că vine lumea şi spune să-i împuşcăm pe toţi parlamentarii? Toţi suntem vinovaţi, toţi suntem condamnaţi de consilierul preşedintelui României?".

Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, din cele 151 de voturi exprimate fiind înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis afirma, într-o postare pe Facebook, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.

"În calitate de garant al respectării Constituţiei şi principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că, astăzi, Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiţiei. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în faţa justiţiei. Parlamentul nu se poate erija în instanţă. Justiţia este singura în măsură să-şi spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumţia de nevinovăţie. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce priveşte integritatea, capabil să răspundă prompt şi corect la cererile justiţiei, poate recăpăta încrederea cetăţenilor", scria Iohannis pe Facebook.

Parlamentarii au respins, de la începutul acestui an, trei cereri privind ridicarea imunităţii unor parlamentari, foşti miniştri. Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive pentru senatorul PSD Dan Şova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. Camera Deputaţilor a respins, pe 11 martie, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici