Senator USR, după tragedia de la Săpoca: Propun înfiinţarea unui centru de prevenţie al alcoolismului şi pregătirea personalului

Senatorul USR Adrian Wiener propune înfiinţarea unui centru de prevenţie la nivelul fiecărui spital şi pregătirea continuă a personalului în combaterea alcoolismului în contextul în care un bărbat internat la spitalul de psihiatrie din Săpoca, Buzău a omorât 5 pacienţi.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Senator USR, după tragedia de la Săpoca: Propun înfiinţarea unui centru de prevenţie al alcoolismului şi pregătirea personalului

Senator USR: Propun înfiinţarea unui centru de prevenţie al alcoolismului şi pregătirea personalului

”Ceea ce ar trebui făcut şi ceea ce propunem ca strategie naţională de adresare a acestei probleme majore de sănătate publică: • Înfiinţarea unui Centru de Prevenţie la nivelul fiecărui Spital Judeţean/Regional • Aplicarea chestionarelor AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test & Guidelines) în toate spitalele şi cabinetele de medicină de familie din România, (chiar anexă la Foaia de Observaţie) – chestionare care identifică comportamentul de risc – consumul de risc şi consumul abuziv, permiţând intervenţii de consiliere ‘scurte’ din partea medicului (succes 1 din 8 intervenţii; 1 viaţă salvată la 60 de intervenţii scurte) • Adresarea dependenţei în Compartimente de Specialitate, cu protocoale de supraveghere şi tratament standardizate. • Educaţie continuă a personalului pe zona adicţiei joacă un rol dovedit în prevenţia alcoolismului”, a scris, duminică, pe Facebook, senatorul USR Adrian Wiener.

Senatorul USR a mai scris despre cazul de la spitalul de psihiatrie Săpoca din Buzău şi despre situaţia ratei mortalităţii din România.

”Un pacient alcoolic, internat în Spitalul de Psihiatrie Săpoca intră în sevraj şi ucide pe loc 3 pacienţi. O altă victimă decedează mai târziu, la Spitalul Judeţean Buzău. Alte 3 victime sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, transferate la Spitalul Floreasca din Bucureşti iar alţi 6 pacienţi cu traumatisme minore. Aşadar 13 victime dintre care 4 morţi şi 3 răniţi grav. România are cea mai mare rată a mortalităţii legată de consumul de alcool dintre ţările membre UE – 42/100.000;

Consumul abuziv şi dependenţa de alcool sunt responsabile de 70.000 pacienţi/an în sistemul public de sănătate; costurile medicale/nemedicalese ale alcoolismului ridicându-se la 1% din PIB. În Europa 1 din 5 decese la adolescenţi 15-19 ani) e cauzat de alcool. Managementul acestei probleme de interes naţional este fragmentat, insuficient, cu rezultate neglijabile şi iată, cu consecinţe tragice uneori. Aceşti pacienţi ajung în Unităţile de Primiri Urgenţe şi apoi de multe ori secţii de spital şi consumă resurse medicale uriaşe, umane şi materiale”, a adăugat Wierner.

Wiener mai scrie că statul nu s-a implicat deloc în realizarea obictivului de a reduce consumul de alcool.

”De altfel Organizaţia Mondială a Sănătăţii setează ca obiectiv reducerea relativă a consumului de alcool cu 10% până în 2025; nu s-a făcut nimic în acest sens cu excepţia unor ONG-uri care au implementat programe pilot în cîteva spitale din România. Nicio viziune, nicio strategie, nicio intervenţie semnificativă din partea statului”, a conchis deputatul USR.

Afirmaţiile vin în contextul în care un bărbatul de 38 de ani din localitatea Săgeata, judeţul Buzău, a atacat cu un stativ, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 13 pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Săpoca. Cinci dintre aceştia au murit, iar mai multe persoane sunt rănite. Bărbatul a fost prins în curtea spitalului de un echipaj de poliţie care se afla întâmplător în zonă.

Taguri:
usr,
buzău,
victime

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici