- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.04.2015, 19:27)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorii, dezbateri în Comisia juridică: Curtea ne-a băgat într-o fundătură din care nu putem ieşi!
Senatorii din Comisia juridică au avut, marţi, o dezbatere aprinsă pe tema hotărârii pe care trebuiau să o redacteze în cazul lui Dan Şova, senatorii PSD arătând că, prin decizia sa, Curtea Constituţională i-a "băgat într-o fundătură din care nu pot ieşi", Opoziţia acuzând "abuzul" BP.
Urmărește
222 afișări
Senatorii, dezbateri în Comisia juridică: Curtea ne-a băgat într-o fundătură din care nu putem ieşi! (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL) a declarat în deschiderea şedinţei că proiectul de hotărâre pe care trebuie să îl redacteze senatorii jurişti "poate suna în două feluri: încuviinţăm sau nu încuviinţăm arestarea preventivă a lui Dan Şova".
La rândul lui, senatorul PSD Ioan Chelaru a precizat că obligaţia de a redacta hotărârea Senatului este conform deciziei Curţii Constituţionale."Hotărârea este cea prin care se precizează votul. Presupunând că redactăm o hotărâre, trebuie să reflectăm rezultatul votului din momentul respectiv. Noi suntem legaţi întâi de decizia Curţii şi apoi de reglementările în vigoare la data votului în cazul Dan Şova, 25 martie 2015", a spus Chelaru.
Senatorul PNL Alin Tişe a criticat decizia Biroului Permanent de a trimite la Comisia juridică, pentru redactare, hotărârea în cazul Şova.
"Astăzi, Biroul Permanent, în frunte cu domnul Tăriceanu, a făcut un abuz. Nu are Comisia juridică, conform regulamentului de funcţionare, nicio atribuţie privind redactarea unor hotărâri privind un vot care s-a dat deja în plen. Avizul comisie pe cererea DNA a fost favorabil, s-a dus în plen, pentru vot final, nu mai avem competenţă mai departe", a explicat Tişe.
El a menţionat că: "asistăm la un refuz al preşedintelui Senatului de a semna un act, deşi în conformitate cu prevederile legale, aceste atribuţii aparţin preşedintelui Senatului".
"Dacă redactăm un proiect, trebuie să meargă în plen, mai departe? Sau la publicare în Monitorul Oficial? Comisia juridică nu are atribuţii în a redacta hotărâri care ulterior nu ajung în plen", a mai spus acesta.
"Această plasare de responsabilitate venită din partea Biroului Permanent este un abuz din partea membrilor săi. Ce putem face în Comisia juridică? Nu putem face decât o comunicare către Biroul Permanent, în care să comunicăm faptul că în urma votului din data de 25 martie, Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA. Aceasta este o opinie personală. Altfel, intrăm într-o sferă de competenţă care nu ne aparţine", a spus Tişe, cerând ca propunerea sa să fie supusă votului comisiei.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a intervenit: "Nu putem redacta un proiect de hotărâre cu ce hotărâm noi. Decizia Curţii Constituţionale e clară, cere redactarea votului din 25 martie. Curtea ne-a băgat într-o fundătură din care nu putem ieşi. Încercăm printr-o construcţie juridică, să ieşim din această situaţie, să vedem câţi dintre noi achiesează".
El a continuat: "Nu e o urgenţă. Nu stă nimeni în arest datorită lipsei acestui act. E bine să ieşim astăzi cu un proiect de hotărâre, trebuie să găsim o soluţie".
Cătălin Boboc a spus, la rândul lui, că această hotărâre a comisiei trebuie să ajungă înapoi la conducerea Senatului. "Trimitem hotărârea la Biroul Permanent, să vedem ce face cu ea", a spus preşedintele Comisiei juridice.
Un alt senator PNL, Dincă Marinică a acuzat PSD că duce dezbaterea într-o zonă politică. "După votul din plenul Senatului, s-a decis ca preşedintele Tăriceanu să îşi asume hotărârea", a afirmat el.
Încercarea preşedintelui Comisiei juridice de a supune la vot două variante, de încuviinţare sau de neîncuviinţare a arestării preventive în cazul Şova, a deschis un schimb dur de replici între senatorii Puterii şi cei ai Opoziţiei.
"Este aberant", a spus Ioan Chelaru, adăugând că, prin decizia Curţii, nu se cere o interpretare a votului din 25 martie. "Ce înţelegeţi dumnevoastră prin ”Senatul atestă? Atâtea voturi pentru, atâtea voturi împotrivă. Atât", a declarat Chelaru.
Ovidiu Donţu (PSD) a cerut ca propunerea sa, prin care se ia act de votul din data de 25 martie, fie supusă la vot. Pentru că preşedintele Cătălin Boboc nu a făcut acest lucru, el a cerut colegilor să ridice mâna şi să voteze.
"Nu puteţi dumneavoastră să supuneţi la vot, cât timp preşedintele Comisiei juridice e în sală", i-au replicat senatorii PNL. "Păi s-a terminat şedinţa, gata. S-a votat", a spus Donţu.
Cătălin Boboc a arătat şi el că, indiferent de ordinea în care se supun la vot propunerile, fiind o decizie politică rezultatul va fi acelaşi.
Ioan Chelaru i-a răspuns: "Oricum o veţi ataca la Curtea Constituţională. Trimiteţi-o acolo ( la CC, nr) şi gata".
"Niciodată nu aţi mai acţionat împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale", l-a acuzat social-democratul Ovidiu Donţu pe liberalul Cătălin Boboc. El a continuat: "Făceţi-vă numărul!".
Dezbaterile din Comisia juridică s-au încheiat cu adoptarea propunerii PSD, prin care proiectul de hotărâre propus de Comisia juridică prevede că: "în urma votului din 25 martie, se constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de articolul 24, alineatul 4, din legea 96/2006 şi de articolul 73 din Regulamentul Senatului, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe