- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorii din Comisia juridică elimină recursul la hotărârile instanţelor pe sesizări ANPC
Comisia juridică din Senat a aprobat raport favorabil, marţi, la o iniţiativă conform căreia hotărârea judecătorească de soluţionare a unei plângeri împotriva unui proces-verbal al ANPC de constatare a contravenţiei săvârşite de agenţii economici este definitivă şi irevocabilă.
Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei 21/1992 privind protecţia consumatorilor, care îi are ca iniţiatori pe senatorii PDL Iulian Urban, Viorel Badea, Ion Bara, Dorel Borza, Vasile Constantin, Gheorghe David, Dorel Jurcan, Sorina Plăcintă, Marian Rasaliu, Tudor Udriştoiu, Gabriel Berca.
Potrivit iniţiativei legislative, care va fi dezbătură de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, precum şi, după caz, hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea ar urma să constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate.
Conform expunerii de motive, eliminarea recursului în această materie, ca excepţie la Ordonanţa 2/2002 privind regimul juridic al contravenţiilor, iniţiativa legislativă vizează eficientizarea activităţii ANPC şi evitarea tergiversării cu rea credinţă folosită de agenţii economici sancţionaţi prin folosirea abuzivă a dreptului de recurs.
Unul dintre iniţiatorii proiectului, Iulian Urban, a declarat că iniţiativa legislativă nu face decât să transpună din materia Codului rutier, acolo unde s-a stabilit faptul că procesele-verbale de constatare nu pot fi atacate cu recurs.
"S-a constatat deja că în practică a devenit un abuz de drept procesual ca toate persoanele juridice sancţionate contravenţional, bănci, operatori de telefonie mobilă, având în vedere că se suspendă de drept de la momentul în care atacă în instanţă actul prin care atacă procesul verbal de contravenţie, se duc şi atacă în instanţă chiar dacă nu au nicio dreptate", a spus Urban.
El a adăugat că pe toată perioada de derulare a unui proces, care înseamnă instanţa de fond - un an, căile de atac - încă un an, situaţia celor care sunt afectaţi de practica nelegală, neconcurenţială, neloială a comerciantului nu se schimbă.
Senatorul democrat-liberal a criticat punctul de vedere al Guvernului care a propus respingerea iniţiativei legislative pe motiv că se încalcă jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv Protocolul 7 la Convenţie, Urban subliniind că propunerea legislativă nu poate încălca documentul invocat deoarece se referă la persoane juridice, şi nu la persoane fizice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO