Senatorii jurişti propun ca permisul auto să poată fi suspendat pe motiv de fraudă doar de instanţe

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 31 martie)

Urmărește
9 afișări

Membrii Comisiei juridice din Senat au admis, marţi, un amendament la OUG 9/2009 conform căruia permisele de conducere pot fi suspendate pe motiv de fraudă doar de instanţele de judecată, nu de autoritatea emitentă.

"În momentul în care organul emitent sesizează instanţa, poate să ceară şi suspendarea permisului. Adică suspendarea permisului să fie dispusă de instanţă, nu de autoritatea emitentă", a explicat senatorul PDL Mircea Andrei, iniţiator al amendamentului, alături de senatorul Dan Şova (PSD).

El a precizat că există o dispoziţie expresă în contencios administrativ, conform căreia un act administrativ, în momentul în care a ieşit din circuitul administrativ şi a trecut în circuitul civil, nu mai poate fi anulat de autoritatea emitentă, ci doar de instanţa de judecată.

Comisia juridică a Senatului a stabilit astfel că permisele de conducere pot fi anulate numai de instanţele de judecată. "Noi nu dăm o lege pentru un caz, noi dăm o lege cu aplicare generală, în care autoritatea emitentă nu trebuie să aibă posibilitatea ca, pentru fiecare persoană, în orice caz, pentru orice contravenţie să poată suspenda permisul", a conchis Mircea Andrei.

Conform expunerii de motive la OUG 9/2009, "în ultima perioadă, mijloacele de informare în masă au prezentat diferite cazuri privind eliberarea de permise de conducere în care erau aduse în atenţie abateri de la procedurile de obţinere a acestora".

Potrivit documentului emis de Guvern, organele Ministerului Administraţiei şi Internelor au putut constata că diferiţi candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere au fost acceptaţi fără a absolvi cursuri şi fără a fi examinaţi.

Practic, OUG 9/2009 introducea posibilitatea ca autoritatea emitentă a permiselor de conducere să dispună, prin ordin, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule atunci când aceasta a sesizat instanţa de judecată până la rămânea definitivă şi irevocabilă a senţinei judecătoreşti.

Raportul de admitere adoptat de Comisia juridică urmează să fie dezbătut de plenul Senatului, în calitate de primă Ccameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici