Senatorul Mircea Banias contestă la instanţa supremă interdicţia de a părăsi ţara impusă de DNA

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 31 mai)

Urmărește
3 afișări

Senatorul PDL Mircea Banias a contestat la Secţia penală a instanţei supreme interdicţia de a părăsi ţara impusă de procurorii anticorupţie în dosarul în care este cercetat alături de fostul secretar de stat MAI Laurenţiu Mironescu şi de alte 28 de persoane.

Contestaţia lui Mircea Banias va fi judecată miercuri, de un complet al instanţei supreme.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate, una a primit mandat de arestare în lipsă, iar senatorul PDL Mircea Marius Banias are interdicţie de a părăsi ţara pentru 29 de zile.

Astfel, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

Senatorul Mircea Banias este cercetat în acest dosar pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

Potrivit procurorilor, în 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor foloase materiale, că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

Senatorul Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că intervine la şeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, potrivit motivării instanţei supreme care în 25 mai a emis 29 de mandate de arestare în cazul "grupării Mironescu".

De asemenea, Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în noiembrie 2010, că va interveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "într-o problemă", iar o lună mai târziu a intervenit "pe lângă un ministru", pentru păstrarea în funcţie a fostului director al DSV Constanţa, notează instanţa în motivare.

În document se mai arată că "la data de 3 decembrie 2010 inculpatul Banias Mircea Marius a intervenit pe lângă un ministru pentru a-l păstra în funcţie pe fostul director de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Constanţa".

Despre infracţiunea de instigare la delapidare de care este acuzat senatorul Mircea Banias, instanţa reţine, în motivarea sa, că "inculpatul l-a convins pe Eugen Bogatu, în 22 octombrie 2010, pentru ca acesta la rândul său să îl convingă pe Horia Dan Tudoran, lucrător vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil cu magazia de confiscări vamale şi având gestiunea acesteia" să sustragă din gestiune bunurile cerute.

Asociaţia pentru Promovarea Porturilor Dunărene şi la Marea Neagră Constanţa, fondată de Mircea Banias şi de fratele său Emil Banias, director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa, a primit gratuit mai multe bunuri, "fără a exista această posibilitate legală".

Bunurile au fost primite "în schimbul protejării intereselor membrilor grupului infracţional", arată judecătorul în motivare.

Potrivit documentului citat, bunurile primite au fost "o mie de perechi de încălţăminte sport pentru copii, 750 de costume de trening, 628 de curele, 250 de perechi de pantaloni pentru adulţi, aproape 1.100 de costume de trening, purtând însemnele mărcii «Adida» şi 700 de perechi de pantofi sport cu aceleaşi însemne".

În document se mai precizează că, în 21 iunie 2010, "în stocul asociaţiei mai rămăsese doar o mică parte din bunurile primite gratuit de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, judecătorul notând că majoritatea "a ieşit între timp din gestiune, fără acte justificative".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici