- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.09.2018, 18:39)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Referendum Constituţie. Senatul a ADOPTAT iniţiativa cetăţenească pentru redefinirea familiei. Doar 13 aleşi au votat împotrivă/ Păreri împărţite în partide pe această temă
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.
Urmărește
7332 afișări
Foto: Pixabay
Din totalul de 136 de senatori, 127 au fost prezenţi în plenul de marţi. Propunerea de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat cu 107 "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri.
Păreri împărţite în partide pe această temă
Senatorii au avut opinii pro şi contra la dezbaterea iniţiativei de revizuire a Constituţiei. Şerban Nicolae (PSD) a argumentat că e dreptul oricărui copil să crească într-o familie cu mamă şi tată, unii liberalii au susţinut proiectul, iar USR a acuzat că PSD face campanie electorală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
„Există fără îndoială o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională. Dimensiunea religioasă eu am identificat-o în ceea vine din înţelesul oamenilor. Procreerea se poate face numai între un bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. 4 miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Asta este o lege naturală. Eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Există o dimensiune religioasă. Eu cred că avem obligaţia să dăm un vot care să respecte ceea ce orice om înţelege prin familie şi prin căsătorie. Eu cred că viaţă este rezultatul unui proces firesc care nu poate fi pus sub semnul întrebării. Aş fi vrut să va spun câteva cuvinte legat de dimensiunea raţională. Eu cred că orice copil are dreptul să crească într-o familie cu mamă şi tata. Nu cred că întâmplător primele cuvinte pe care le adresează orice copil şi persoană de care se simte cel mai apropiat este -mama”, a afirmat Şerban Nicolae în plen.
Senatorul PSD a susţinut că sintagma actuală din Constituţie, în care se precizează cuvântul „soţi”, punea accentul pe consintământul liber exprimat, deoarece în perioada postbelică existau căsătorii din interes, încheiate prin acorduri, iar aceea nu putea fi numită „familie”.
„Pentru cei care nu ştiu sintagmă în formă actuală preluată din Codul familie punea accentul pe consinţământul liber exprimat. Pe căsătoria liber consimţită, pentru că în perioadă postbelică încă se mai făceau în societatea românească căsătorii încheiate prin înţelegeri între părinţi sau în diverse alte forme, şi de aceea era nevoie de un consimţământ liber exprimat, prin care nu se înţelegea căsătoria că bază a familiei. Suntem în situaţia să discutăm însă de un alt aspect, nu se mai pune problemă liberului consintamant”, a adăugat Şerban Nicolae.
Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a declarat în plen, în timpul dezbaterilor pe revizuirea Constituşiei privind definirea familiei, că pentru senatorii care susţin această modificare nu contează familia sau tradiţiile, ci doar„ îşi fac campanie electorală pe spatele Referendumului”.
„Pentru USR este clar că nici familia, nici tradiţiile nu contează pentru voi, ci să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. (...) L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl votaţi acum, să distrageţi atenţia de la legile justiţiei, de la Codurile penale. (...) Un vot împotrivă nu este un vot împotriva familiei. PSD vrea cu adevărat un referendum despre valorile tradţionale? Ce-ar fi să facem un referendum despre valorile tradiţionale? Să facem un referendum ca cei condamnaţi penal să nu mai ocupe funcţii publice, pentru alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, pentru eliminarea plagiatului. Despre asta nu aveţi curaj să îi întrebaţi pe cetăţenii români ce părere au? Nu, voi vreţi un referendum inutil”, a afirmat senatorul USR, Vlad Alexandrescu, în plen.
Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a spus că un asfel de proiect de lege nu îi poate fi impus senatorilor şi să li se spună cum să voteze.
"Eu cred cu tărie că acesta nu este un proiect de lege pe care orice grup parlamentar ar trebui să îl discute, şi anume să se stabilească felul în care să se voteze. E un proiect de lege care nu poate să îi fie impus unui senator cum să voteze. (...) ALDE n-a impus şi nu va impune cum să voteze vreun parlamentar. La nivel personal, vă spun că voi vota pentru, aşa cum îmi spune mie conştiinţa",
Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a anunţat că va vota în favoarea adoptării iniţiativei cetăţeneşti, deoarece este "un vot pentru păstrarea tradiţiei", iar PNL susţine stoparea declinului demografic.
"Am ales să votez astăzi pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti. Votul meu este pentru păstrarea tradiţiei. PNL doreşte stoparea declinului dmeografic care poate fi realizat pe doi căi principale, printre care şi sprijinirea natalităţii. Nu este cazul să politizăm dorinţă a peste trei milioane de români, a spus Pauliuc de la tribuna plenului Senatului.
Liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla, a declarat că sunt lucruri care trebuiau lămurite în timpul dezbaterilor, modificarea punând semn de egalitate între noţiunea de familie şi cea de căsătorie.
„Dacă vreţi o simplă propoziţie despre textul propus, este un text care nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. Noi în grupul senatorial UDMR am analizat acest text propus şi toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei în sensul în acre această să fie consimţită casatoriea să fie încheiată între un bărbat şi o femeie. Există însă anumite deficiente; Se pune într-un fel un semn de egalitate în noţiunea de familie şi căsătorie ceea ce este greşit. Se încearcă inducerea ideii că aca nu eşti căsătorit nu ai familie. Oare nu există cuplu care trăiesc de mult timp împreună şi au copiii, această nu este familie? Trebuia cu această ocazie în acest moment aceste situaţii să fie reglementate prin propoziţii simple la nivel consitutional. Aceste lucruri puţeau fi dezvoltate prin legi organice. Nu s-a întâmplat acest lucru drept urmare senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă şi în concluzie va spune următoarele : Toţi suntem de acord cu încheierea căsătoriei între un bărbat şi o femeie. Unii vor vota pentru şi alţii se vor abţine”, a declarat liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla.
Şi senatorul PMP, Dorin Bădulescu, a declarat că dacă trei milioane de români vor această modificare privind revizuirea Constituşiei, parlamentarii trebuie să ţină cont de ea.
„S-a vorbit despre democraţie însă democraţia nu înseamnă să renunţăm la tradiţie şi la familie. Toleranţa noastră a poporului român nu poate trece peste anumite limite, Dacă trei milioane de români au considerat că este nevoie să avem o astfel de reglementare, trebuie să o facem. Poporul român are ca informaţie existenţială căsătoria liber încheiată între un bărbat şi o femeie, toţi ştim acest lucru. Nu poate fi un demers populist, pentru că este o iniţiativă cetăţenească. Nu reprezintă o discriminare”, a afirmat în plen senatorul ALDE Dorin Bădulescu.
USR a votat împotriva iniţiativei cetăţeneşti.
Senatorul USR, Florina Presadă, a susţinut că în loc ca Parlamentul şi Guvernul să rezolve alte probleme ale României, precum legile justiţiei, se preocupă de o modificare a Constituţiei care nu rezolvă nicio problemă.
„Orice parlamentar de bună credinţa şi onest îşi pune întrebarea dacă ceea ce va vota va schimbă în bine sau nu modificarea propusă. Noi USR ne am întrebat ce problemă rezolvă modificarea constituţiei în acest caz? USR va vota împotrivă acestei propuneri pentur că nu rezolvă o problemă prezenţa în acest moment în sociateatea românească. S-a vorbit aici desore familiile monoparentale şi faotul că ele nu vor fi afectate în urmă modificării articolului din Constituţie. Dar ce se intamplă cu familiile fără copiii, unde părinţii cresc copiii că au plecat părinţii în străinătate. Această modificare alimentează ură. În acest moment în Parlament şi în societatea ar trebui să vorbim despre modificările la legile justiţiei şi vizită Comisiei de la Veneţia care va avea loc peste câteva zile. Ar trebui să vorbim despre anchetă violenţelor jandarmeriei din 10 august, despre pensii. (...) La 100 de ani de România, fiţi liber”, a afirmat senatorul USR, Florina Presadă, în plen.
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.
Din totalul de 136 de senatori au fost prezenţi în plenul de miercuri 127. Propunerea de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat cu 107 "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri.
Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.
Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.
„Prezentul act normativ îşi propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soţi” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” şi dreotul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie. Dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie este privit ca un drept comun al bărbatului şi al femeii care, formând un cuplu, recunoscut prin căsătorie, pot întemeia în mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al cărui conţinut să depindă în mod arbitrar de voinţa unilaterală doar a bărbatului sau doar a femeii”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituţia României.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a declarat, marţi, că salută decizia Parlamentului de a adopta iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei şi precizează că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe