- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a adoptat o lege privind înfiinţarea de cabinete medicale în toate unităţile de învăţământ
Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabileşte cadrul legal referitor la medicina şcolară gratuită, ce se va desfăşura prin intermediul cabinetelor medicale înfiinţate în unităţile de învăţământ, publice sau private.
Iniţiativa legislativă aparţine parlamentarilor PD Dan Gabriel Popa, Gheorghe David şi Petru Movilă şi a fost adoptată de plenul Senatului cu 46 de voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.
Iniţiativa legislativă a primit un raport de admitere, cu amendamente, din partea Comisiilor de sănătate publică şi de învăţământ din Senat, iar Guvernul a declarat că nu susţine proiectul de lege, punctul său de vedere fiind adoptat doar de PNL, celelalte grupuri parlamentare declarându-şi susţinerea pentru proiect.
Potrivit proiectului de lege, prin "medicina şcolară" se înţelege ansamblul măsurilor de medicină preventivă şi curativă care se desfăşoară în toate unităţile de învăţământ, publice sau private, indiferent de forma lor de organizare.
Iniţiativa legislativă propune crearea cadrului legal referitor la medicina şcolară, al cărei scop îl constituie promovarea sănătăţii în unităţile de învăţămînt, prevenirea îmbolnăvirilor preşcolarilor, elevilor şi studenţilor şi educaţia pentru sănătate.
Legea prevede că activităţile de medicină şcolară, gratuite pentru beneficiari, se vor desfăşura în cabinetele medicale înfiinţate în unităţile de învăţământ, publice sau private.
Cabinetele de medicină şcolară se înfiinţează la nivelul fiecărei unităţi şcolare şi universitare, iar grădiniţele se pot aronda la cabinetul din unitatea şcolară cea mai apropiată sau îşi pot organiza cabinet medical propriu.
Serviciile medicale care vor fi acordate prin intermediul acestor cabinete, potrivit legii adoptate de Senat, se referă atât la examinări medicale, cât şi la profilaxie, tratamente, educaţie pentru igienă şi sănătate, educaţie sexuală şi intervenţie în caz de urgenţă medicală, şi se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice.
Iniţiativa legislativă urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.