Senatul a adoptat OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

Senatul a adoptat OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

Ordonanţa "reglementează condiţiile pe care o societate comercială care funcţionează în conformitate cu prevederile Legea societăţilor 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii", potrivit proiectului de lege adoptat miercuri de senatori.

"Fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii, denumite în continuare Fonduri, au ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singure sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public - private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit", mai prevede iniţiativa legislativă.

Fondurile sunt administrate în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat, în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990. Resursele financiare necesare acoperirii vărsămintelor în numerar se asigură din bugetul autorităţii publice care exercită, în numele statului român, drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic şi din venituri rezultate din privatizare, iar aportul în natură se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi se poate compune din bunuri mobile şi imobile proprietate privată a statului.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 15 noiembrie, ordonanţa de urgenţă care trasează cadrul legislativ general pentru înfiinţarea mai multor fonduri suverane de investiţii.

"Scopul acestor fonduri nu-l prezintă activitatea de privatizare, ci finanţarea prin fonduri. Posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice şi de capital", a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de atunci a Executivului.

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înfiinţarea de fonduri suverane, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile, arată proiectul.

Proiectul înregistrat în procedură urgenţă şi votat miercuri de Senat, urmează să primească votul Camerei Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici