Senatul a adoptat proiectul care modifică Legea de funcţionare a DIICOT

Senatul a adoptat în plenul de marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa legislativă care modifică Legea de organizare şi funcţionare a DIICOT, senatorul PMP şi liderul partidului, Traian Băsescu, a cerut PSD-ALDE să nu voteze asupra acestei legi decât după promulgarea Legilor Justiţiei.

Urmărește
1218 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat proiectul care modifică Legea de funcţionare a DIICOT

Senatul a adoptat proiectul care modifică Legea de funcţionare a DIICOT

"Cred că este un moment nepotrivit în care vrem să votăm o lege, care schimbă structura şi funcţionarea DIICOT. Pe de altă parte, ni se spune că se doreşte îmbunătăţirea funcţionării DIICOT-ului, aş vrea să aud ce nu funcţionează bine în DIICOT în momentul de faţă, adică vreau să ştiu argumentele. În mod cert, această modificare legislativă în funcţionarea DIICOT este lipsită de credibilitate, având în vedere şi momentul şi lipsa de argumente pentru modificarea legislativă, de aceea aş recomanda să aşteptăm cu votul până vor fi promulgate cele trei legi ale Justiţiei. Pe de altă parte, rog Ministrul Justiţiei să ne spună motivele exacte pentru care trebuie modificată funcţionarea DIICOT", a spus Băsescu.

La rândul său, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a susţinut că nu există nicio legătură între modificarea Legii DIICOT şi Legile justiţiei.

"Cu privire la legile Justiţiei, interferenţa cu această lege este doar în ceea ce priveşte cariera procurorului, şi anume transferarea ei de la Secţia de procurori la plen sau invers. Deci nu are nicio legătură incidentală cu privire la raţiunea principală a acestui act normativ şi anume de a face din DIICOT un instrument cu adevărat eficient în lupa împotriva crimei organizate", a explicat Cazanciuc.

Cu toate acestea, proiectul de lege privind aprobarea OUG 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a fost adoptată de senatori cu 91 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaţilor, senatorii jurişti au eliminat din lege un alineat al articolului 7 care prevedea: "Prin derogare de la prevederile art. 301 din Codul penal exercitarea atribuţiilor prevăzute în alineatul precedent nu poate fi considerată conflict de interese".

În plus, un amendament a fost respins la articolul 4, adoptându-se reformularea articolului prin care a fost stabilit, prin regulament intern, cine să conducă departamentele sau compartimentele din cadrul DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici