Senatul a adoptat proiectul de lege referitor la măsurile privative de libertate

Senatul a adoptat, luni, modificările aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării legii în urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstituţionale.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat proiectul de lege referitor la măsurile privative de libertate

Senatul a adoptat proiectul de lege referitor la măsurile privative de libertate

Proiectul legislativ a fost adoptat, cu amendamente, cu 102 voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Una dintre modificările adoptate se referă la persoanele condamnate la pedeapsa închisorii, care au în întreţinere minori.

„Regimul detenţiei la domiciuliu se aplică şi persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive. În sensul prezentei legi, prin persoana care are în întreţinere minori se înţelege persoana care se află în următoarele situaţii: este părintele unui minor, celălalt părinte fiind necunoscut, decedat, declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau căruia i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor părinteşti; este părintele unui minor care i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească definitivă; este părintele unui minor cu privire la care exercită singur atitudinea părintească, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive; este părintele unui minor al cărui locuinţă a fost stabilită la acest părinte, prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin act notarial, chiar dacă autoritatea părintească este exercitată de către ambii părinţi”, prevede modificarea adusă proiectului de lege.

De asemenea, o altă modificare prevede că „în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte cu violenţă”, potrivit articolului 38 din proiextul legislativ.

În forma în vigoare, articolul 38 arăta astfel: „Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţăla pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte trei ani”.

De asemenea, articolul 97 (2) a fost modificat astfel: „Liberarea condiţionată se poate acorda şi pentru persoanele condamante care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenţie la domiciliu”.

Senatul e prima cameră sesizată în acest sens, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici