- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (19.11.2014, 13:59)
- Adelina Dragomir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a aprobat începerea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu
Senatul a avizat, miercuri, începerea urmăririi penale în cazul Ecaterinei Andronescu, fiind înregistrate 72 de voturi "pentru", 62 "împotrivă"" şi o abţinere. Plenul Senatului a avizat şi începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, fiind înregistrate 77 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă", un vot fiind anulat.
Urmărește
4255 afișări
Senatul a aprobat începerea urmăririi penale în cazul Ecaterinei Andronescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
În cazul Ecaterinei Andronescu, votul a fost secret cu bile, parlamentarii PDL şi PNL votând la vedere.
Din numărul total de 168 de senatori, au votat 135, s-au înregistrat 72 de voturi "pentru" şi 62 de voturi "împotrivă", un vot fiind anulat.
Senatul a admis astfel solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, în favoarea formulării cererii de începere a urmăririi penale, pe numele Ecaterinei Andronescu, pentru perioada în care a fost ministru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ecaterina Andronescu a ţinut să mulţumească senatorilor pentru votul dat.
”Mă voi bate pentru a-mi dovedi nevinovăţia în justiţie, şi vă rog să nu vă pierdeţi încrederea în onestitatea mea, merită să mă bat, pentru că e singura mea avere”, a spus senatorul PSD.
Anterior votului, în dezbaterile din plenul Senatului, Ecaterina Andronescu a declarat că nu le cere colegilor săi să o apere prin vot şi că nu este dintre oamenii corupţi din această ţară şi vrea să dovedească în justiţie acest lucru.
Plenul Senatul a dezbătut, timp de peste două ore, cererea privind avizul începerii urmăririi penale în cazul Ecaterinei Andronescu, în dosarul Microsoft.
Ecaterina Andronescu a declarat în cadrul dezbaterilor că regretă enorm situaţia ”extrem de nefericită” în care îşi pune colegii, pentru că ”ocupă timpul Senatului cu acest eveniment”.
”Nu vă cer să mă apăraţi prin votul dumneavoastră, pentru că am gândit în toată activitatea mea profesională şi mi-am condus această activitate profesională cu onestitate şi cred că justiţia din România trebuie să facă dreptate celor care nu pot fi dovediţi faptic că sunt vinovaţi în referatul transmis de DNA către comisia juridică”, a spus Ecaterina Andronescu.
Ea s-a referit la dosarul Microsoft, care vizează cumpărarea de licenţe pentru educaţie sau alte ministere şi a precizat că aceste licenţe ”s-au cumpărat în 2004, în noiembrie 2009 şi în 2011, adică în perioade când nu era ministru al educaţiei.
”Nu există niciun document pe care să fi pus aviz favorabil. Cred că numele meu nu avea ce căuta în dosarul numit licenţele Microsoft”, a mai declarat Andronescu, arătând că proiectul de informatizare din educaţie nu a fost iniţiativa sa, ci a pornit în 2001, pe baza unor documente pe care ea ca ministru avea obligaţia să le aplice, respectiv programul de guvernare care prevedea informatizarea sistemului de învăţământ.
”Reiterez încă o dată că niciodată, şi am spus-o de multe ori, public, niciodată nu am cerut, nu am condiţionat şi nu am luat nimic de la nimeni. Nu sunt dintre oamenii corupţi din această ţară şi vreau să dovedesc în justiţie aceste lucruri”, a ţinut să transmită Ecaterina Andronescu.
Senatoarea PSD a mai spus că ”această lună a trecut prin cea mai neagră perioadă a vieţii sale”.
”Răul cel mare a fost deja făcut, este greu de crezut că în anii care mi-au mai rămas din viaţă să şterg aceste acuzaţii îngrozitor de nedrepte”, a spus în finalul declaraţiei Ecaterina Andronescu.
Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat că apreciază poziţia doamnei senator şi dorinţa de a se face lumină în acest caz.
”Această poziţie, poziţia Puterii, din păcate a fost influenţată de, să spun aşa, duşul rece sau şocul pe care l-au avut datorită rezultatului votului din alegeri”, a precizat senatorul PDL.
El a explicat faptul că ceea ce se cere Senatului şi ceea ce se votează este un aviz pentru începerea urmăririi penale.
”Nimeni nu acuză pe cineva că e vinovat, se începe urmărirea penală, pe baza unor acte. După, vom şti ce s-a descoperit sau ce nu. E doar aviz de începere a urmăririi penale. (...) Rugămintea mea este să facem acest gest minimal, să încuviinţăm, pentru că noi nu suntem magistraţi şi nu trebuie să blocăm justiţia”, a spus Nicolae Vlad Popa.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat că a trecut un an şi jumătate de când şi-a pledat cauza la fel ca şi Ecaterina Andronescu.
”În Constituţiile României (...) există prevederea potrivit căreia camerele legiuitoare se pronunţă privind începerea urmăririi penale, în cazul parlamentarilor care au fost miniştri. (..) Nu e o descoperire a unor parlamentari care doresc să se acopere unii pe alţii, ci este o tradiţie a democraţiei româneşti”, privind răspunderea ministerială, a spus Varujan Vosganian.
”Consider că este de datoria Comsiei juridice să ne prezinte acele elemente din solicitarea Parchetului că ceea ce a făcut Ecaterina Andronescu depăşeşte sfera resposnabilităţii poltice şi intră în sfera responsabilităţii penale, pentru ca votul nostru să fie dat temeinic”, a continuat el.
Liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a declarat de la tribuna Senatului că grupul liberal va vota în favoarea urmăririi penale în cazul Ecaterinei Andronescu.
Senatorul PSD Leonard Cadăr a declarat în plen că nu contează dacă cei pentru care se cere avizul începerii urmăririi penale sunt vinovaţi sau nu.
”Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel, astăzi sacrificăm doi elefanţi. Nu contează, dar dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor”, a spus Leonard Cadăr.
Şi senatorul PSD Șerban Nicolae a luat cuvântul în plen.
”E ultima dată când iau cuvântul în calitatea de membru al Comisiei juridice, pentru că săptămâna aceasta mă retrag din comisie. (...) Membrii Senatului ar fi trebuit să primească referatul procurorilor, primit de la Ministerul Justiţiei. Nu este corect ca doar membrii Comisiei juridice să aibă acces, pentru că acest dosar nu are caracter nepublic”, a spus Şerban Nicolae.
Senatul avizează începerea urmăririi penale în cazul lui Şerban Mihăilescu
Senatul a admis solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind urmărirea penală a senatorului Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003.
Proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală propus plenului de Comisia juridică a fost adoptat cu 77 voturi ”pentru”, 51 voturi ”împotrivă”, un vot fiind anulat.
Votul a fost secret cu bile.
Mihăilescu este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe