Senatul a aprobat proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 65 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, în domenii care nu privesc legile organice.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe

Senatul a aprobat proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

De asemenea, senatorii au adoptat cu 74 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi două abţineri, raportul Comisiei juridice din Senat la acest proiect.

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, să propună plenului adoptarea proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară, în perioada iulie-septembrie, fiind avută în vedere limitarea contractelor de achiziţii verificare de ANRMAP.

La momentul dezbaterilor, senatorul UDMR Cseke Attila a fost singurul care s-a arătat interesat să obţină clarificări de la reprezentanţii Guvernului.

Între măsurile avute în vedere de către Executiv, în domeniul fiscal, se numără relaxarea posturilor bugetarilor, prin introducerea de excepţii în domeniul sănătăţii şi educaţiei. De asemenea, se are în vedere restabilirea nivelului accizelor pentru combustibili începând cu 1 ianuarie 2013.

Cât priveşte absorţia fondurilor europene, Guvernul intenţionează simplicarea procedurilor de achiziţii, în sensul trecerii acestora din sarcina Consiliilor locale la Consiliile judeţene.

De asemenea, în ceea ce priveşte domeniul transporturilor, ar urma să se reducă la şase numărul călătoriilor pe care le poate face personalul CFR, în baza unui permis de călătorie. Restricţia ar urma să opereze pentru anul 2012.

În plus, se are în vedere introducerea unui tarif de 11 euro/zi pentru autovehicule cu masă de 3,5 tone care ajung pe teritoriul ţării.

În ceea ce priveşte dezvoltarea regională, Guvernul intenţionează să înfiinţeze un nou program, care să înlocuiască PNDI, prin care se vor finanţa reţele de drumuri comunale şi judeţene, dar şi sisteme de alimentare cu apă şi canalizare. Noutatea, potrivit reprezentanţilor Guvernului, este că achiziţiile se vor face de către beneficiarii finali, şi nu de către minister, chiar dacă la nivelul Ministerului Dezvoltării se va constitui o comisie care să adopte proiectele de investiţii. Mai mult, costurile suplimentare care apar pe parcursul contractului ar urma să fie suportate de la bugetele locale.

Măsura a stârnit nemulţumirea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, care a susţinut că decizia exclusivă să fie atribuită Consiliilor judeţene.

"De unde stabiliţi dumneavoastră la mii de drumuri... Lăsaţi, băi, fraţilor, dezvoltarea locală la Consiliile judeţene, ocupaţi-vă de axele principale, de drumuri judeţene. Vă interesează uliţa care trece prin... vă pierdeţi în amănunte", a spus Greblă.

Un alt domeniu în care ar urma să se opereze de către Guvern modificări legislative este cel al achiziţiilor publice. Astfel, verificarea contractelor de achiziţii de către ANRMAP se va limita la un anumit cuantum, respectiv verificarea acestora va opera peste pragul de 75 de mii de euro pentru contractele de produse şi servicii şi 500 de mii de euro pentru contractele de lucrări.

De asemenea, în ceea ce priveşte fondurile externe nerambursabile a fost inclusă posibilitatea de a emite ordonanţe pe acest domeniu în perspectiva discuţiilor bilaterale cu Comisia Europeană, care ar putea duce la modificare legislaţiei.

Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe cuprinde 11 domenii care vor face obiectul atribuţiilor de legiferare ale Executivului pe perioada vacanţei parlamentare. Este vorba despre finanţe publice şi economie, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi şi infrastructură, dezvoltare regională şi turism, mediu, administraţie şi interne, cultură, achiziţii publice, fonduri externe nerambursabile, contravenţii şi prorogarea sau modificarea unor termene.

Forul decizional la proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe este Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici