- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a decis ca până marţea viitoare să valideze reprezentanţii civili în CSM
Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, în urma unei scrisori trimise de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ca validarea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM să fie făcută până marţea viitoare.
Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a anunţat că membrii Biroului Permanent au luat act de o scrisoare a preşedintelui CSM, prin care se inista ca Senatul să desezemneze cât mai rapid cei doi reprezentanţi ai societăţii civile.
"Urmează ca în cursul acestei săptămâni liderii de grupuri să se întâlnească şi săptămâna viitoare, probabil cel mai târziu în şedinţa de marţi, în sfârşit să putem alege cei doi reprezentanţi ai societăţii civile", a adăugat Chelaru.
Senatul a amânat, miercuri, pentru luni, decizia de validare a celor doi membri ai CSM din partea societăţii civile, senatorii neajungând la un consens cu privire la ordinea în care se vor face validarea primului membru desemnat şi alegerea celui de-al doilea dintre cei cinci candidaţi.
Alegerea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii a generat dispute în Senat, liderii grupurilor PDL şi PSD, Cristian Rădulescu şi Ilie Sârbu, solicitând ca întâi să fie validată în funcţie Corina Dumitrescu şi abia apoi să se voteze cel de-al doilea reprezentant, dintre cei cinci candidaţi.
Curtea Constituţională a decis în ianuarie că este neconstituţională hotărârea anterioară a Senatului privind validarea reprezentanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.
În decembrie 2010, Senatul decisese numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL. În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", Victor Alistar, liderul Transparency International, ca şi judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea au părăsit CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.