Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian

Senatul a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate, potrivit unor surse parlamentare, 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate.

Urmărește
3034 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian

Varujan Vosganian (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Votul a fost secret, cu bile.

Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost adresată Senatului României în cadrul Dosarului 146/D/P/2010. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Vizibil emoţionat în timpul şederii în plen, senatorul PNL a avut înainte de vot şi un discurs de la tribuna Senatului.

El şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor senatori, ca şi la şedinţa anterioară, în care s-a discutat în plen solicitarea Parchetului General de încuviinţare a cererii de începere urmăririi penale împotriva sa.

Varujan Vosganian a declarat, joi, în plenul Senatului, că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic.

El a spus că şi-a pledat nevinovăţia încă din 2013, atunci când DIICOT a solicitat pentru prima oară declanşarea urmăririi penale, iar argumentele sale au fost susţinute, prin vot (în Senat - n.r.), de o majoritate copleşitoare, aproape 85% din voturi.

Senatorul a subliniat că acţiunile sale legate de susţinerea industriei chimice din România, din anul 2008, au fost făcute în virtutea atribuţiilor sale de ministru şi nu poartă răspunderi de natură penală.

El a spus că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic, potrivit atribuţiilor sale de ministru al Economiei, decizii care au fost luate ”cu susţinerea integrală a Guvernului”.

”Chiar dacă au fost corecte sau eronate, ele nu au nicun fel de dimensiune penală, nu pot fi calificate infracţiuni şi nu pot constui temei pentru o cercetare penală”, a susţinut liberalul.

El a subliniat că nu a fost avertizat prin nicio notă, în 2008, de SRI în legătură cu pericolul acordării discount-ului.

Varujan Vosganian a susţinut că, în absenţa unor fapte noi, procedura din Senat privind încuviinţarea urmăririi penale împotriva sa nu se poate repeta.

Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil, cu majoritate de voturi, solicitării Parchetului General de încuviinţare a începerii a urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.

Miercuri, senatorul PNL a cerut ca membrii Comisiei juridice din Senat să jure ”cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie” referitor la dosarul în care DIICOT cere urmărirea penală a sa, pentru a confirma dacă au existat sau nu elemente noi în solicitarea procurorilor.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ovidiu Donţu, a prezentat în plenul Senatului raportul favorabil începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Economiei , Varujan Vosganian. El a afirmat, la solicitarea unui senator, că faţă de solicitarea anterioară a DIICOT au fost identificate elemente noi în documentele înaintate de DIICOT.

”Vă mărturisesc, sunt şocat. În cadrul comisiei mi-am întrebat colegii din Comisia juridică dacă au găsit elemente noi. Unul dintre colegi mi-a răspuns că a citit cu mare atenţie referatele şi e niciun element nou. Jur pe sfânta cruce”, a afirmat senatorul PNL.

Vosganian a afirmat că, în aceste condiţii, solicită ca fiecare membru al Comisiei juridicesă jure joi în plen ”cu mâna pe Bible şi pe Constituţie” asupra faptului că nu i-au comunicat faptul că ar exista indicii noi în solicitarea DIICOT.

”Eu nu vreau să fiu comediant într-un spectacol mediatic într-un scenariu pe care nu ştiu cine îl scrie (...)Până cineva nu-mi spune ce este nou, cnsider că ceea ce se face cu mine nu este justiţie, ci vântoare”, a mai spus fostul ministru.

El a prezentat o serie de foi despre care a susţinut că este referatul DIICOT înaintat Senatului, fiind subliniate cu culoarea galbenă pasajele reluate din referatul anterior, aferent solicitării respinse de Senat.

În discuţii a intervenit liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care a susţinut în plen faptul că senatori din Comisia juridică i-au comunicat că ar exista 13 dosare noi în cazul lui Vosganian, plus o declaraţie a actualului preşedinte al Senatului, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Sârbu a solicitat ca joi, înaintea votului din plenul Senatului faţă de dosarul lui Vosganian, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc să clarifice dacă şi ce elemente noi sunt conţinute în solicitarea DIICOT.

Senatorul PNL Sebastian Grapa a anunţat că personal va vota împotriva solicitării procurorilor împotriva lui Vosganian, acelaşi punct de vedere fiind invocat şi de senatorul PC Cristiana Anghel.

De asemenea, viceliderul senatorilor PNL, Dorin Dobra, a susţinut că nu cunoaşte pe deplin acuzaţiile şi elementele noi care l-ar viza pe Vosganian, menţionând că prezenţa sa în Senat i se datorează fostului ministru al Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici