- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.11.2015, 15:24)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a lui Oprea prin care se măreau salariile înalţilor demnitari
Senatul a adoptat miercuri un proiect de respingere a ordonanţei privind mărirea salariilor a 48 de înalţi demnitari, cu 90 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şase abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Urmărește
2444 afișări
Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a lui Oprea prin care se măreau salariile înalţilor demnitari (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Plenul a decis înlocuirea proiectul de admitere a ordonanţei cu un proiect de respingere a actului normativ care a produs deja efecte juridice."Toată lumea a fost de acord că această ordonanţă trebuie respinsă, dar ca modalitate tehnică, formula adoptată nu este cea corectă. Constituţia, la art. 115, alin. 7 spune că ordonanţele se aprobă sau se resping printr-o lege adoptată de Parlament. Cu alte cuvinte, noi dacă respingem ordonanţa ar trebui să adoptăm o lege de respingere", a spus Şerban Nicole (PSD) în plenul Senatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Trebuie să spunem că de la data intrării în vigoare a prezentei legi, lege privind respingerea, indemnizaţia lunară pentru persoanele alese sau numite (...) revin la indemnizaţia anterioară. Aş vrea ca de la Senat să nu plece un text incorect din punct de vedere tehnic, mai ales că noi suntem obligaţi să ne pronunţăm printr-o lege adoptată, chiar dacă este lege de aprobare sau de respingere", a mai spus senatorul PSD.
Ordonanţa prevedea ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea la începutul lunii iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.
Guvernul stabilea ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.
Astfel, conform ordonanţei, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului era fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).
În baza ordonanţei, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, primeau o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.
Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuia acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.
Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe