- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.11.2013, 12:04)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană. Ilie Sârbu: Cei ce au dat semnături în dosarul Roşia nu vor avea sărbători liniştite. Raportul, la parchet
Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern. După dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern.
Urmărește
6396 afișări
Plenul Senatului dezbate Legea privind Roşia Montană. Preşedintele Comisiei parlamentare speciale a cerut respingerea proiectului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
UPDATE - Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern
Senatul a respins, marţi, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern.
Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
UPDATE - Pereş (PDL): Asistăm la un raport al unei comisii de anchetă pe tema Roşia Montană
Senatorul PDL Alexandru Pereş a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Roşia Montană, că este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Roşia Montană.
"Această comisie specială a fost, de fapt, o comisie de anchetă. (...) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (...) Eu rămân cu un gust amar, căci asistăm la analizarea unui raport al unei comisii de anchetă", a spus senatorul PDL.
El a mai spus că ar trebui să se schimbe denumirea comisiei în comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind măsuri de relansare a mineritului la Roşia Montană şi de exploatare a aurului şi argintului.
UPDATE - Sârbu: Cei ce au dat semnături în dosarul Roşia nu vor avea sărbători liniştite. Raportul, la parchet
Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.
"Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General", a spus Sârbu.
El a arătat că, măcar pentru aceste fapte care s-au desfăşurat în derularea proiectului Roşia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în "stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm". "Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze", a adăugat liderul PSD.
El a mai arătat că Parchetul probabil lucrează, deşi există o aglomeraţie mare de sesizări.
"Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace", a mai declarat Ilie Sârbu.
El a continuat: "Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (...) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite".
Ilie Sârbu a mai spus că nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanţe cad în Parlament, pentru că asta înseamnă că Parlamentul îşi face datoria, iar cenzura ultimă, a Parlamentului, funcţionează.
Proiect de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România primise, anterior înfiinţării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.
La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia.
"Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul", se arată în raport.
Membrii comisiei au mai apreciat că modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român. "Comisia propune o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură", se arată în document.
Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ).
La rândul său, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus că executivul susţine punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.
La începutul dezbaterilor, senatorii au discutat în contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Vâlcov, respectiv de numai 45 de minute.
În cele din urmă, propunerea a fost preluată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi a fost adoptată cu 77 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Senatul dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.
În timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, în numele grupului liberal, să repingă proiectul privind Roşia Montană, susţinând că actuala Lege a minelor trebuie să fie modificată pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatări.
Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul asupra raportului elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, aşa cum nu au participat nici la lucrările Comisiei.
Citeşte şi:
PROTESTELE faţă de proiectul Roşia Montană au ajuns la a 12-a duminică în Capitală: Jandarmii i-au legitimat pe manifestanţi, unul dintre ei fiind dus la o secţie de poliţie
Citeşte şi:
Boc: Guvernul va găsi motive pentru a promova pe altă cale proiectul Roşia Montană, prin HG
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe