Senatul acordă Consiliului Local Constanţa 20% din acţiunile Portului Constanţa

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a şefului statului la proiectul de lege adoptat anterior de către Parlament, prin care se acordau Consiliului Local Constanţa 20% din acţiunile Portului din acest municipiu.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Senatul acordă Consiliului Local Constanţa 20% din acţiunile Portului Constanţa

Senatul acordă Consiliului Local Constanţa 20% din acţiunile Portului Constanţa

Cererea de reexaminare a preşedintelui a întrunit 18 voturi "pentru", 34 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, fiind astfel respinsă.

Senatul şi-a păstrat astfel opţiunea iniţială, de a adopta legea privind transmiterea cu titlu gratuit a 1.369.125 acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa.

În cererea de reexaminare, preşedintele Traian Băsescu precizează că Portul Constanţa reprezintă un obiectiv în strategia de securitate naţională şi în economia naţională, iar vecinătatea bazelor militare din judeţ poate face ca unele aspecte de securitate naţională să ajungă în posesia Consiliului Local.

Preşedintele mai arată că trecerea pachetului de 20% din acţiunile Portului la Consiliul Local nu este oportună, întrucât această societate are nu doar o importanţă locală, ci naţională şi chiar europeană, fiind aşezat la intersecţia unor rute comerciale internaţionale.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat că, dacă se resping obiecţiile lui Traian Băsescu, turismul în zona portului Constanţa va fi mai mare, propunerea iniţială de lege fiind, de fapt, în interesul comunităţii.

Senatorul liberal Mihai Lupoi a obiectat, la rândul său, că Portul Constanţa nu are nicio legătură cu strategia la Marea Neagră.

Reprezentanţii PSD Mihail Popescu şi Doru Ioan Tărăcilă au precizat şi ei că prin proiectul de lege iniţiat de Parlament nu se înalcă niciun principiu strategic, astfel că cererea de reexaminare a preşedintelui trebuie respinsă.

Senatorul PRM Gheorghe Funar a completat că propunerea legislativă prin care se face transferul acţiunilor este binevenită, formaţiunea sa susţinând respinegerea cererii de reexaminare.

Singurul grup parlamentar care nu şi-a exprimat poziţia a fost cel al PDL.

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici