- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul adoptă tacit o propunere ca mandatul să se atribuie candidaţilor care obţin mai multe voturi
Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă care propune ca, la nivelul colegiilor uninominale, mandatul de parlamentar să se atribuie candidaţilor care au obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.
"La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral (...) şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat", stipulează textul legislativ care vizează modificarea în acest sens a unei prevederi din Legea 35/2008.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali a trecut tacit de Senat, aceasta neputând fi dezbătută la termen de senatori.
Iniţiatorii aparţin grupurilor PDL, PSD şi PNL, printre aceştia numărându-se Alexandru Pereş, Gheorghe Ialomițianu, Cornel Știrbeț (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Mircea Duşa şi Vasile Popeangă (PSD).
În expunerea de motive, iniţiatorii menţionează că, prin modul de atribuire a mandatelor în două etape şi procedura folosită la precedentele alegeri, conform Legii 35, s-a ajuns în situaţia ca un deputat sau senator cu un număr foarte mic de voturi valabil exprimate în colegiu să primească mandatul de parlamentar, în defavaorea celor cu un număr ce depăşea 40%.
Prin propunerea legislativă, iniţiatorii şi-au propus eliminarea "elementului discriminatoriu" şi anume mandatul de parlamentar să se atribuie candidaţilor care au obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate în colegiul în care au candidat.
Iniţiativa legislativă prevede că "atribuirea mandatelor de deputat şi de senator se face la nivelul colegiilor uninominale şi la nivelul fiecărei circumscripţii electorale", eliminându-se, din textul actual al legii, menţiunea că acest proces are loc "în două etape".
Propunerea legislativă mai prevede că, în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidați din colegiilor uninominale care se află în acestă situație.
Comisia pentru administrație a adoptat un raport de respingere a inițiativei legislative.
Majoritatea membrilor acestei comisii au apreciat că, pentru o reglementare corectă, care să asigure aplicarea noilor prevederi, este necesară modificarea şi a altor dispoziții din legea de bază, care prin proiect nu au fost avute în vedere și care generează contradicții între dispozițiile actului normativ de bază.
Actul normativ urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care este Cameră decizională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
-
Noul lider de centru-dreapta din Austria anunţă că este deschis unei coaliţii cu extrema dreaptă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO