Senatul doreşte retragerea de la promulgare a unei legi privind MAI, cauza este o eroare materială

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a cerut echipei tehnice a instituţiei să facă demersurile pentru retragerea de la promulgare a unei legi de aprobare a unei Ordonanţe pentru reorganizarea unor unităţi ale MAI, cauza fiind "o erore materială" din raportul Comisiei Juridice la actul normativ.

Urmărește
17 afișări

Senatul doreşte retragerea de la promulgare a Ordonanţei de urgenţă 20/2009 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea MAI.

Solicitarea preşedintelui Senatului a fost făcută în urma unei cereri din partea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, Comisie coraportoare la acest proiect alături de cea pentru Apărare. Greblă a făcut cererea de repunere a Ordonanţei în dezbaterea Senatului deşi aceasta a trecut de această Cameră şi a fost trimisă spre promulgare.

Greblă a menţionat că solicitarea sa are susţinerea tuturor liderilor grupurilor parlamentare. El a precizat că membrii Comisiei juridice au întocmit un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege opentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 20/2009 în cuprinsul căruia "s-a strecurat o eroare materială care în mod sigur a influenţat votul".

"V-aş ruga să fiţi de acord să fie repus pe ordinea de zi a plenului la viitoarea şedinţă pentru ca, în cunoştinţă de cauză, să dispună fie refacerea raportului, fie să avem în vedere acea eroare materială care probabil a influenţat votul", a cerut senatorul PSD.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a intervenit, la rândul său în legătură cu acest subiect a mulţumit preşedintelui Comisiei Juridice pentru faptul că "s-a sesizat pentru acest raport", declarându-se de acord cu propunerea acestuia. "Categoric, dacă procedural se poate întoarce spre plen şi spre Comisia juridică ar ajuta foarte mult Ministerul Administraţiei şi Internelor", a arătat ministrul.

Preşedintele Senatului a afirmat, pe de altă parte, că singura dificultate pentru reluarea dezbaterilor la acest proiect este faptul că legea, după votul Senatului, a plecat către promulgare.

"De aceea o să am rugămintea să faceţi toate diligenţele pentru a putea să avem regulamentar posibilitatea să revenim asupra acestui text. (...) Rog echipa noastră tehnică să urmărească acest subiect şi, evident, şi cu sprijinul domnului ministru să vedem dacă putem să redeschidem acest subiect în limita posibilităţilor, evident", a afirmat senatorul.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 20/2009 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost adoptat de Senat, în calitate de Cameră decizională, miercuri, doi martie.

Proiectul a întrunit 70 de voturi ”pentru”, 40 de voturi ”împotrivă” şi o ”abţinere”, senatorii adoptând ordonanţa în forma propusă de Executiv.

Anterior, raportul suplimentar la acest proiect de act normativ, întocmit de Comisia juridică şi Comisia pentru apărare, care propunea o serie de amendamente, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat ( 68 de voturi ”pentru”, 40 de voturi ”împotrivă” şi două ”abţineri”.

Raportul propunea, printre altele, ca dobândirea calităţii de personal al Ministerului Administraţiilor şi Internelor să presupună acordul implicit al acestuia pentru testarea integrităţii sale profesionale.
Testarea integrităţii profesionale ar fi urmat să fie făcută de Direcţia generală anticorupţie, ca ”metodă de identificare, evaluare şi înlăturare a vulnerabilităţilor şi riscurilor care determină personalul Administraţiei şi Internelor să comită fapte de corupţie, constând în crearea de situaţii virtuale, similare celor cu care se confruntă personalul în exercitarea atribuţiilor de serviciu, materializate prin operaţiuni disimulate, circumstanţiate de comportamentul acestuia, în vederea stabilirii reacţiei şi conduitei adoptate”.

Senatorii din cele două comisii mai propuneau ca în situaţia în care, cu ocazia testării integrităţii se constată comiterea unor fapte de natură penală, Direcţia generală anticorupţie sesizează organul de urmărire competent.

Preşedintele Comisie juridice, Toni Greblă, a precizat, pentru Agenţia MEDIAFAX, că solicitarea sa ca plenul să rediscute proiectul de adoptare a ordonanţei de urgenţă are ca scop ”întărirea” menţiunii privind ”acordul implicit” pentru testarea integrităţii personalului Administraţiei şi Internelor prin introducerea menţiunii că această testare este obligatorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici