Senatul este aşteptat să emită hotărârea în cazul Şova, după publicarea motivării CC

Senatul urmează să stabilească, luni, în Biroul Permanent, parcursul privind adoptarea hotărârii în urma votului privind încuviinţarea arestării preventive în cazul lui Dan Şova, după ce vineri a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale la sesizarea CSM, admisă de judecătorii constituţionali.

Urmărește
479 afișări
Imaginea articolului Senatul este aşteptat să emită hotărârea în cazul Şova, după publicarea motivării CC

Senatul este aşteptat să emită hotărârea în cazul Şova, după publicarea motivării CC (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Alte teme pe agenda Senatului de săptămâna viitoare sunt legate de transmiterea către DNA a înscrisurilor şi documentelor cerute de procutori, în cazul Şova şi al tuturor senatorilor pentru care s-a cerut încuviinţarea urmăririie penale şi a arestării preventive, în 2014 şi 2015, dar şi stabilirea întâlnirii informale dintre Senat şi CSM, pe tema relaţiilor interinstituţionale.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara, miercuri, după reluarea activităţii de către senatori în urma vacanţei de Paşte, că Senatul va emite hotărârea în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale (CC).

”Până nu apare motivarea scrisă a Curţii Consttuţionale, publicată în Monitorul Oficial, nu putem spune că suntem în faza de comunicare oficială, interinstituţională, în aşa fel încât să ne permitem o anumită poziţie şi reacţie”, afirma Tăriceanu, întrebat când va redacta Senatul decizia în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova, în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Vineri, Curtea Constituţională a dat publicităţii motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, arătând că această Cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Judecătorii Curţii Constituţionale arată că, potrivit legii, asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Parlamentul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial.

"Potrivit principiului 'ubi lex non distiguit, nec nos distinguere debemus' - unde legea nu distinge, nici interpretul său nu o poate face, actul adoptat de Camera Parlamentului, indiferent dacă acesta consemnează admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării deputatului ori a senatorului, trebuie să îmbrace forma unei hotărâri care se comunică autorităţii publice care a adresat solicitarea şi se publică în Monitorul Oficial al României", se precizează în motivarea deciziei din 8 aprilie a Curţii.

Astfel, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act denumit 'comunicare', care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Motivarea Curţii Constituţionale a fost deja publicată pe 17 aprilie în Monitorul Oficial.

O altă problemă pe care trebuie să o soluţioneze Senatul, în această săptămână, este cererea venită de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care, prin două cereri, a solicitat Senatului toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie, în 2014 şi 2015, o altă cerere vizând toate documentele în cazul senatorului Dan Şova.

După primirea scrisorilor de la DNA, în şedinţa Biroului permanent de miercuri, s-a decis, potrivit preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sesizarea ministrului Justiţiei, conducerea forului legislativ considerând că nu s-au respectat regulile procedurale, între cele două instituţii, Parlament şi DNA.

Tăriceanu a comentat, atunci, cele două cereri ale DNA: ”Este o solicitare inedită, aş spune, până în momentul de faţă, dar cred că în spiritul colaborării interinstituţionale, pentru că Parlamentul trebuie să arate că este o instituţie transparentă şi care respectă legalitatea, nu există niciun fel de oprelişte, din punctul meu de vedere, pentru a furniza toate documentele relevante în acest caz”.

Totuşi, după discuţiile în Biroul Permanent, preşedintele Senatului anunţa, în urma analizei conducerii Senatului, s-a ajuns la concluzia că cererile din partea DNA nu respectă regulile procedurale privind relaţiile instituţionale între Senat şi Justiţie, pentru că sunt semnate de procurorul DNA şi nu de către Ministerul Justiţiei.

În şedinţa Biroului permanent al Senatului de luni se va stabili şi data la care va avea loc întâlnirea informală dintre Senat şi CSM, pe tema relaţiilor interinstituţionale.

Propunerea pentru această întâlnire a venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat, marţi, că propune organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între conducerea Senatului şi membrii CSM, pe tema relaţiei bilaterale şi a exercitării atribuţiilor celor două instituţii.

”Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei şi necesitatea promovării dialogului între autorităţile statului pentru soluţionarea unor potenţiale disfuncţionalităţi (..) voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului: Organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului şi membrii CSM, la care participanţii să exprime în mod liber şi fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relaţia bilaterală şi în exercitarea atribuţiilor constituţionale între cele două instituţii”, spunea preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici