- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul nu a reuşit să aprobe legea privind organizarea şi funcţionarea DLAF
Plenul Senatului a nu a reuşit să aprobe, miercuri, un proiect de lege iniţiat de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Lupta Antifraudă.
Raportul de admitere din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului a obţinut 36 de voturi "pentru" şi 41 "împotrivă".
Ulterior, pentru proiectul de lege au votat 40 de senatori, iar 40 au votat "împotrivă", iar unul s-a abţinut, rezultatul fiind respingerea actului, deoarece nu s-a obţinut majoritatea voturilor exprimate.
Potrivit raportului Comisiei de specialitate, organizarea Departamentului este reglementată prin OUG 25 din 2007, ce nu conţine dispoziţiile operaţionale ale DLAF. Comisia menţionează că abrogarea OUG 99/2008, care reglementa sfera atribuţiilor DLAF, nu mai există cadru legal pentru funcţionarea Departamentului, respectiv sfera activităţii de control, drepturi şi obligaţii în desfăşurarea acţiunilor, modalitatea de valorificare a actelor şi colaborarea cu alte instituţii naţionale şi europene.
Conform expunerii de motive, proiectul de lege a fost elaborat pentru asigurarea efectivă a funcţiilor de bază ce revin Departamentului, în calitate de instituţie de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, conform obligaţiilor asumate în procesul de aderare la UE, avându-se în vedere experienţa practică acumulată în perioada post-aderare, implicaţiile deciziilor Curţii Constituţionale cu privire la normele de organizare şi funcţionare ale Departamentului, precum şi recomandările formulate în documentele de politici publice ale instituţiilor europene.
De asemenea, în document se mai arată că lipsa unei baze legale solide care să permită Departamentului să asigure o protecţie efectivă şi echivalentă a intereselor financiare ale UE a fost semnalată ca element de îngrijorare în rapoartele de evaluare întocmite de instituţiile Uniunii Europene, elaborate atât la nivelul Comisiei, cât şi la nivelul Consiliului.
Senatul a fost primă cameră sesizată, decizia urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.