Prima pagină » Politic » Senatul respinge limitarea încadrării în funcţii publice de grad profesional principal şi superior

Senatul respinge limitarea încadrării în funcţii publice de grad profesional principal şi superior

Senatul a respins, luni, un act normativ propus de Guvern care prevede, printre altele, limitarea încadrării în funcţii publice de grad profesional principal şi superior pentru limitarea cheltuielor bugetare.
09 mai 2011, 18:45, Politic

Proiectul de lege prin care se propune modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care are caracter organic, nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a putea fi considerat adoptat.

Guvernul menţiona că, prin introducerea procentelor privind încadrarea în funcţii publice de grad profesional principal şi superior şi stabilirea unor limite maxime de încadrare în structura autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi transformarea funcţiilor publice de acest nivel vacantate în funcţii publice de grad profesional debutant şi asistent, se poate estima o reducere a cheltuielilor de personal faţă de efortul bugetar constatat în prezent.

Potrivit Executivului, cheltuiala bugetară estimată în prezent pentru funcţiile publice de execuţie vacante structurate pe grade profesionale este de circa 40.000.000 lei, iar pentru funcţiile publice de execuţie ocupate este de 240.000.000 lei.

Iniţiatorii au arătat că prin transformarea previzionată a posturilor vacante se estimează o economie bugetară de circa 21.000.000 lei şi că, prin atingerea structurii pe grade profesionale a funcţiilor publice ocupate, economia bugetară estimată este de aproximativ 36.000.000 lei.

„Analizând impactul financiar pe viitor, dar şi utilizarea unei rate anuale de vacantare de 3,77 la sută la care se adaugă o rată anuală de vacantare prin pensionare a funcţiilor publice de 4 la sută rezultă o perioadă de cinci ani pentru atingerea obiectivului propus, cu o economie anuală bugetară de circa 7.000.000 de lei”, se mai susţine în expunerea de motive.

Comisia pentru administraţie a dat un raport favorabil pentru acest proiect, menţionând că acesta vizează reducerea semnificativă a cheltuielilor de personal în sistemul administraţiei publice, respectiv o economie anuală bugetară importantă pe o perioadă de cinci ani.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional.