- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul sesizează CC susţinând că trebuie să avizeze urmărirea penală a miniştrilor parlamentari
Senatul sesizează Curtea Constituţională privind conflictul de natură constituţională dintre Preşedinţie, Parchetul ICCJ şi MJ pe de o parte şi Parlament pe de alta, în privinţa cererii de urmărire a penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari, Legislativul susţinând că e necesar şi avizul său.
Senatul sesizează CC susţinând că trebuie să avizeze urmărirea penală a miniştrilor parlamentari
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, marţi, că Biroul Permanent al acestei Camere a fost sesizat de o scrisoare care remarca un posibil conflict de natură constituţională în privinţa urmăririi penale a miniştrilor parlamentari.
Scrisoarea este semnată de liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, şi de chestorul Senatului, reprezentantul PSD Ioan Chelaru, şi arată că, potrivit articolului 109 alineat (2) din Constituţie, numai preşedintele României, Camera Deputaţilor şi Senatul au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"În contradicţie cu aceste prevederi constituţionale, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, procurorul general al României şi procurorul şef al DNA au decis că sunt legal învestiţi exclusiv prin cererile formulate de preşedintele României, indiferent dacă ei sunt şi parlamentari, nemafiind necesară şi hotărârea Camerei din care fac parte", se arată în scrisoarea celor doi senatori.
Ei mai arată că "ignorarea de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, precum şi de către preşedintele României a deciziei celor două Camere ale Parlamentului de a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari constituie, în opinia noastră, un conflict de natură constituţională, în sensul articolului 146 (e), între instituţiile menţionate şi Parlament".
Astfel, potrivit lui Chelaru, Biroul Permanent a apreciat că ar putea exista un conflict de natură constituţională între Preşedinţie, Parchetul ICCJ şi MJ, pe de o parte, şi Parlament pe de alta, în sensul articolului 146 (e) din Constituţie şi, având în vedere existenţa unui asemenea potenţial conflict, a decis să solicite Comisiei juridice motivarea unui demers pe care preşedintele Senatului să îl facă la Curtea Constituţională.
Preşedintele Senatului va sesiza Curtea în termen de cel mult 10 zile.
"Noi apreciem că există un asemenea conflict, dar Curtea Constituţională va decide", a mai spus Chelaru.
Chestorul Senatului a mai arătat că membrii conducerii acestei Camere consideră că Parlamentul trebuie să avizeze cererile de urmărire penală ale miniştrilor parlamentari: "Noi spunem că trebuie să fie parte şi Parlamentul, de asta am şi solicitat părerea Curţii Constituţionale".
Întrebat ce se poate întâmpla dacă magistraţii Curţii vor decide că este necesar avizul Parlamentului, Chelaru a răspuns: "Dacă e necesar avizul Parlamentului, urmărirea penală se suspendă".
El a susţinut că, dacă magistraţii Curţii Constituţionale vor decide că avizele sunt cumulative obligatorii din partea preşedintelui şi a Parlamentului, atunci "nu se poate merge mai departe" cu urmărirea penală a miniştrilor parlamentari.
Chelaru nu a exclus varianta în care, dacă va fi nevoie de avizul Parlamentului pentru urmărirea penală, să se întrunească cele două Camerele reunite în şedinţă comună, indiferent dacă parlamentarul în cauză este senator sau deputat.
Chestorul Senatului a amintit că, anul trecut, a existat o solicitare a senatorului Paul Păcuraru, care, într-o scrisoare adresată preşedintelui Senatului, a solicitat soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională care ar fi apărut între preşedintele României, Parchetul ICCJ şi MJ, pe de o parte, şi Parlament pe de alta.
Chelaru a arătat că membrii Comisiei juridice a Senatului au solicitat Parchetului ICCJ "să se pună la dispoziţia comisiei documentele care au stat la baza solicitării către preşedintele României". Comisia juridică nu a primit niciun răspuns, iar preşedintele Senatului a înaintat şi el, la rândul său, o solicitare similară către Parchet. "Nu s-a primit niciun document", a spus Chelaru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.