Într-o postare pe Telegram, Vladimir Saldo, şeful Hersonului numit de Rusia, a declarat, potrivit Reuters, că speră ca Herson să devină „o parte a Rusiei, un subiect cu drepturi depline al unei ţări unite”.
Saldo a declarat că aderarea la Rusia ar „securiza regiunea” şi ar fi un „triumf al justiţiei istorice”: „Sunt sigur că liderii ruşi vor accepta rezultatele referendumului”.
Forţele ruseşti controlează aproximativ 95% din Herson.
Ulterior, marţi, agenţiile de presă ruseşti au anunţat că votul va avea loc în perioada 23-27 septembrie, în concordanţă cu referendumurile similare din alte zone ale Ucrainei controlate de forţele ruseşti.
Şi separaţiştii susţinuţi de Moscova din regiunile Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei au programat referendumuri privind aderarea la Rusia. Referendumurile ar urma să se desfăşoare în păerioada 23-27 septembrie, spun presa de stat rusă şi oficiali locali, conform dpa.
Un aliat al preşedintelui Vladimir Putin şi cel mai important deputat al Rusiei a susţinut planurile separatiştilor din Ucraina, susţinuţi de Moscova, de a organiza referendumuri.
Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008 – 2012 şi apoi premier între 2012 şi 2020, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus despre referendumuri că ar schimba cursul istoriei ruse şi ar permite Kremlinului mai multe opţiuni pentru apărarea a ceea ce, în opinia sa, va deveni teritoriu rusesc.
„Împrejmuirea teritoriului rusesc este o crimă care vă permite să folosiţi toate forţele de autoapărare”, a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram: „Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev şi în Occident.
Ucraina şi-a extins stăpânirea asupra teritoriilor recent recucerite, trupele mergând spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potenţial asalt asupra forţelor de ocupaţie din regiunea Donbas.
„Ocupanţii sunt în mod clar panicaţi”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.