Conform acestuia, România propune cea mai mare alocare dintre toate statele membre pe domeniul rutier. „Credem că avem obligaţia de a oferi românilor reţeaua de autostrăzi. Totuşi, nu este o solicitare simplă pentru Comisia Europeană, de aceea au loc mai multe discuţii pe acest subiect”, susţine ministrul.
De asemenea, pe componenta de irigaţii, ministrul susţine că discuţiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligaţiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiţii: „Este o analiză pe care o facem în paralel cu Comisia şi unele abordări sunt diferite, dar acesta e rolul discuţiilor tehnice, de a clarifica detalii”.
Cristian Ghinea consideră că România este în grafic în ceea ce priveşte acest proces şi precizează că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, când va fi stabilit calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR.
Apoi, vor urma două luni de analiză a Comisiei Europene pe documentele trimise de statele membre. „Abia atunci vorbim de o evaluare a Planului României. Rog partenerii din opoziţie să nu mai caute puncte ieftine electorale cu dezinformări pe acest subiect”, a mai spus ministrul.
Noua formă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a primit acceptul Comisiei Europene, a spus joi europarlmentarul PSD Victor Negrescu: „din păcate, avem un plan politizat cu finanţări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului în loc să vorbim de un plan naţional al României”.