Şerban ar fi urmat calea legală când a cerut listinguri telefonice pentru consulul Tiberiu Dinu

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial vineri, 27 martie.)

Urmărește
50 afișări

Curtea de Apel Bucureşti arată, în motivare, că din declaraţiile unor martori din dosar reiese că fostul şef al DGIPI Cornel Şerban ar fi urmat procedurile legale atunci când a cerut listingurile telefonice solicitate de consulul României la Milano, Tiberiu Dinu.

Curtea de Apel Bucureşti a reţinut în motivare că "în legătură cu această faptă (divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii săvârşită de Cornel Şerban - n.r), abordată în doar trei fraze în cuprinsul Referatului de propunere a arestării preventive a inculpaţilor, se fac afirmaţii pentru care în cele 22 de volume ale dosarului de urmărire penală nu s-au identificat probatorii care să le şi susţină".

Judecătoarea Viorica Costiniu - cea care a judecat şi respins cererea procurorilor DNA de a-i aresta pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu, fostul şef al DGIPI Cornel Şerban şi şeful Diviziei Operaţiuni a DGA, Petru Pitcovici - a combătut acuzaţia procurorilor DNA potrivit cărora Şerban nu a procedat legal când a solicitat doar verbal aceste listinguri telefonice, arătând în motivare că, potrivit unor martori care au dat declaraţie în dosar, Şerban ar fi emis o serie de adrese în sensul obţinerii acestora.

"În altă ordine de idei, din declaraţiile martorilor Teodorescu Bogdan şi Ioniţă Cristian rezultă că demersurile ulterioare solicitării verbale făcute de inculpatul Şerban Cornel în sensul arătat au urmat o cale oficială prin emitere de adrese", arată instanţa în motivare.

"Cum elementele existente în această fază procesuală cu privire la pretinsa săvârşire a infracţiunii arătate nu sunt suficient de concludente, Curtea urmează să aprecieze şi acest aspect în soluţia ce se impune cu privire la propunerea Parchetului", conchide Curtea de Apel.

Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti, Cornel Şerban ar fi făcut demersuri, la solicitarea consulului Dinu, pentru identificarea unui post telefonic. În perioada 27 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, Şerban "a pus la dispoziţia consulului român la Milano, Tiberiu Dinu, la solicitarea acestuia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic, permiţând accesul acestuia la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, urmărindu-se ca, prin obţinerea acestor informaţii, să fie înlăturat unul dintre angajaţii consulatului".

Consulul i-a mai cerut lui Şerban să facă demersuri "pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic". Instanţa arată, în motivare, citând referatul cu propunere de arestare, că Şerban Cornel a săvârşit infracţiunea de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii atunci când i-a pus la dispoziţie consulului Tiberiu Dinu, la cererea acestuia, o listă detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un anumit post telefonic.

Motivarea mai arată că s-a susţinut de către Parchet că Şerban ar fi făcut demersuri pentru identificarea utilizatorului acestui post telefonic de unde erau transmise mesaje de ameninţare către cumnatul lui Dinu (ministrul Sănătăţii, Ion Bazac - n.r.).

În schimbul permiterii accesului la aceste informaţii, Şerban Cornel a primit promisiuni şi a beneficiat de sprijinul lui Dinu Tiberiu, prin intermediul relaţiilor acestuia, pentru promovarea în funcţia de director adjunct al DGIPI", lucru petrecut la 9 ianuarie, potrivit datelor cuprinse în motivarea instanţei.

"Circumstanţele în care au acţionat inculpaţii, în contextul monitorizării României de către UE pe Justiţie, intervenţia acestora într-un dosar penal al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, poziţia profesională pe care o ocupă aceştia, de director şi, respectiv şef serviciu, instituţiile reprezentative şi cu atribuţii speciale din care aceştia fac parte, şi anume Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie relevă pericolul concret pentru ordinea publică, faptele acestora influenţând în mod extrem de negativ percepţia publică asupra instituţiilor statului care trebuie să vegheze în fapt, la apărarea ordinii de drept şi a legalităţii", se mai arată în motivarea Curţii de Apel care citează din referatul cu propunere de arestare al procurorului.

Ion Bazac a declarat, joi seară, că, după numirea sa la conducerea Ministerului Sănătăţii, a primit pe telefonul soţiei un mesaj de ameninţare în care a fost avertizat "că va avea de suferit" dacă va numi un anumit medic în funcţia de director la Spitalul Colentina din Bucureşti. Potrivit lui Bazac, mesajul de ameninţare a fost primit în 28 decembrie, la ora 17.37.

"Pe 28 decembrie, la ora 17:37, pe telefonul soţiei a venit un mesaj de ameninţare în care mi s-a spus că voi avea de suferit dacă îl numesc director la Colentina pe medicul Andreescu", a declarat Ion Bazac.

El a spus că apoi a apelat la rude pentru a le relata situaţia. "Soţia mea a sunat-o pe sora ei (soţia consulului României la Milano - Tiberiu Dinu, n.r.), pentru a discuta o situaţie care ar speria orice om normal", a spus Bazac.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac susţinea, joi dimineaţă, că nu a cerut niciodată şi nu a primit niciun listing, pentru niciun număr de telefon, precizând că, deşi a fost ameninţat, nu a întreprins nimic şi califică drept pure speculaţii legăturile dintre el şi cazul fostului şef al DGIPI.

"Nu am nicio legătură cu subiectul cazului în derulare. Am fost ameniţat, probabil pentru a fi intimidat în luarea anumitor măsuri, dar nu am solicitat servicii suplimentare, deşi oricare dintre miniştrii guvernului beneficiază de sevicii uzuale de protecţie din partea structurilor abilitate", susţine ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, citat într-un comunicat remis, joi.

Bogdan Andreescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu are cunoştinţă despre ameninţările primite de ministrul Sănătăţii Ion Bazac referitor la numirea sa la conducerea Spitalului Colentina şi a susţinut că în spital există un grup condus de doctorul Sorin Simion care este împotriva sa.

Primul-ministru Emil Boc i-a solicitat ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, să-l convoace luni, 30 martie, la o întâlnire la Palatul Victoria pe consulul României la Milano, Tiberiu Dinu. Motivul solicitării este legat de clarificarea situaţiei cu privire la listingul telefonic invocat în cadrul anchetei aflate în curs de desfăşurare la DGIPI, a anunţat Guvernul.

Consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a fost înştiinţat telefonic că trebuie să vină în ţară pentru explicaţii, menţionând că aşteaptă "hârtie oficială" în acest sens. El a refuzat să facă orice comentariu despre scandalul în care este implicat, precizând că orice declaraţie va face "când va fi momentul potrivit".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici