Deputatul Mihăiţă Calimente (PNL) a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că “modificarea Legii învăţământului prin introducerea predării în Limba română a Geografiei şi Istoriei nu a fost întâmplătoare” şi că „este un avetisment pe care PDL l-a dat UDMR”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Este imposibil ca prin nebăgare de seamă să scape un asemenea proiect de lege, mai ales că PDL analizează foarte atent ordinea de zi. E clar că PDL a intrat în campanie electorală în Ardeal, fieful electoral al acestui partid. PDL vrea acum să le arate românilor că nu mai cedează presiunilor UDMR”, a declarat Calimente.
Deputatul spune că adoptarea în Camera Deputaţilor a acestor modificări la Legea educaţiei “ar putea să însemne sfârşitul PDL la guvernare”.
“Capacitatea de şantaj a PDL o are şi UDMR, care le va arăta partenerilor de guvernare pisica şi le spune că fără sprijinul lor PDL poate pleca oricând de la guvernare”, a mai declarat parlamentarul.
Mihăiţă Calimente a mai spus că “maghiarii pot învăţa Geografia şi Istoria şi în limba chineză dacă vor”, dar că personal se simte revoltat de “atitudinea unor deputaţi UDMR care ţin să sublinieze foarte adânc şi apăsat că sunt maghiari, nu români, şi că două ore de Limba română pe săptămână sunt suficiente”.
“Să nu uite că în această ţară în care trăiesc există şi români şi pentru a putea comunica cu românii trebuie să le înveţe limba. E mult mai complicat ca românii să înveţe maghiara în ţara lor, dar cei care vor să o facă sunt liberi. E o regulă europeană şi una de bun simţ. Până una alta, teritoriul în care trăiesc se cheamă România, deci să aibă minimum de bun simţ să spună
Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit. Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.
Adoptarea iniţiativei „demagogice şi ultranaţionaliste” care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, declara, agenţiei MEDIAFAX vicepremierul UDMR Marko Bela.
El preciza că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative, adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor, ar putea arunca în aer coaliţia.
Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat, pentru MEDIAFAX, că adoptarea eliminării obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor poate fi evaluată ca o defecţiune a coaliţiei, fiind nevoie de o mai mare disciplină a prezenţei grupurilor parlamentare ale puterii.
Liderul senatorilor PDL, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, la RFI, că uşa negocierilor USL cu UDMR este deschisă şi a susţinut că nu sunt şanse ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie respinsă în Senat.