Serviciul ştiinţific al Comisiei Europene nu a primit avertisment privind nivelul radiaţiilor gama

Reprezentanţa Comisiei Europene în România transmite că serviciul ştiinţific intern al Executivului european nu a primit niciun avertisment în ultimele 24 de ore de la vreuna din cele 5.000 de staţii europene specializate în detectarea nivelului de radiaţii gama.

Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului Serviciul ştiinţific al Comisiei Europene nu a primit avertisment privind nivelul radiaţiilor gama

Serviciul ştiinţific al Comisiei Europene nu a primit avertisment privind nivelul radiaţiilor gama

"Precizări referitoare la un mesaj care circulă pe diferite reţele de socializare: Harta disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparţine Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub - Joint Research Centre), serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene. Harta reflectă media şi nivelul maxim al dozelor de radiaţii gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de staţii europene specializate. Fiecare hexagon al hărţii reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa. Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor staţii care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile", arată un mesaj transmis luni de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Potrivit instituţiei, harta nu are funcţia unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă şi schimb de informaţii în cazul unei urgenţe radiologice sau nucleare.

Statele membre UE sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă.

Explozia rachetei nucleare în nordul Rusiei nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut, a declarat luni după-amiază preşedintele Vladimir Putin, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici