Sesiune extraordinară a Parlamentului. Geoană a propus invitarea preşedintelui Băsescu în plen. Declaraţiile premierului

Parlamentul s-a reunit, luni, într-o sesiune extraordinară convocată ca urmare a manifestaţiilor din stradă din ultimele zece zile şi de la care se aşteaptă un mesaj al clasei politice care să detensioneze situaţia politică şi socială. Şedinţa a început cu o întârziere de aproape jumătate de oră.

Urmărește
2849 afișări
Imaginea articolului Sesiune extraordinară a Parlamentului. Geoană a propus invitarea preşedintelui Băsescu în plen. Declaraţiile premierului

Sesiune extraordinară a Parlamentului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Prima zi din sesiunea parlamentară extraordinară s-a încheiat, luni, după o dezbatere între opoziţie şi coaliţia majoritară pe tema situaţiei generate de protestele din stradă, fără a se ajunge la o concluzie comună.

Reprezentanţii USL au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate alegeri, în timp ce premierul Emil Boc a prezentat un raport privind starea naţiunii şi a anunţat revocarea din funcţie a ministrului de Externe Teodor Baconschi, cel care ocupă şi funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL.

De altfel, pe holurile Parlamentului, reacţiile la această demitere au dominat celelalte subiecte ale zilei.

Cea de a doua zi a sesiunii parlamentare extraordinare, marţi, va fi consacrată sărbătoririi Zilei Unirii, reprezentanţii USL anunţând deja că nu vor participa la acest moment, ci se vor afla la manifestările din ţară.

Din partea Guvernului au fost prezenţi premierul Emil Boc, dar şi miniştrii Internelor, Traian Igaş, Educaţiei, Daniel Funeriu, Culturii, Kelemen Hunor, Dezvoltării, Elena Udrea, Transporturilor, Anca Boagiu, Muncii, Sulfina Barbu. Şedinţa este condusă de către preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

Declaraţiile premierului Emil Boc:

  • Propun pentru 2012 un pact de stabilitate economică şi politică a României.

  • Cel mai important lucru este să păstrăm stabilitatea economică şi credibilitatea externă a României.

  • Măsurile pe care le-am luat au fost corecte. Astăzi România este stabilă economic şi este un fapt recunoscut internaţional. În 2011 am reuşit să avem creştere economică chiar peste prognoza iniţială. Am pierdut imagine şi voturi, dar a meritat pentru ţară. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile pe care le-am luat, dar sunt nemulţumiţi de întreaga clasă politică din ultimii 20 de ani, iar protestele demonstrează acest lucru. Oamenii au o problemă cu ceea ce înseamnă sistemul politic românesc. Vocea lor este cea care trebuie să conducă destinele unei naţiuni. Ceea ce se întâmplă în stradă este un vot de blam la adresa întregii clase politice.

  • În UE există riscul major de a se reveni pe recesiune economică. Ratingul a cel puţn 9 ţări importante din UE a fost afectat în sens negativ. Astăzi în Europa ţări importante sunt în pragul colapsului economic şi financiar.

  • Trăim vremuri speciale, deosebite. Criza economică mondială a afectat şi afectează viaţa a miliarde de oameni. Suntem în mijlocul unei crize fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial. Nimeni nu ştie exact când se va încheia această criză sau ce forme noi va îmbrăca.

Mircea Geoană a propus ca preşedintele Traian Băsescu să fie invitat în plenul Parlamentului, pe data de 24 ianuarie

"Aş avea o propunere pentru ca mâine, când suntem convocaţi în reuniune extraordinară, să adresăm o invitaţie de a veni în Parlament şi de a se adresa Camerelor reunite preşedintelui Traian Băsescu. Fac această propunere ţinând cont de o realitate politică şi constituţională. Oricât de mult vom asculta azi discursuri de o parte şi de alta, e absolut evident că cel care personalizează puterea în acest moment este domnul Băsescu", a declarat Mircea Geoană.

El a mai spus că nu este niciun fel de dubiu că aceste măsuri de austeritate, manifestările civice au "pornit de la Palatul Cotroceni".

Geoană a mai propus ca sesiunea extraordinară a Parlamentului, convocată pentru luni şi marţi, să continue şi de miercuri.

"Este obligatoriu ca domnul preşedinte să iasă din tăcerea în care s-a autoizolat în ultimele zile. Dacă în primele zile a comunicat excesiv, în ultimele zile tace excesiv. (...) Cred că e important ca domnul Băsescu să iasă din izolarea splendidă de la Cotroceni şi să vină să ne spună care sunt soluţiile politice pe care le are în vedere pentru a depăşi acest moment extraordinar - anticipate, alegeri comasate sau nu, ce formulă politică are în vedere", a adăugat Geoană.

El a mai propus ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, şeful statului, "prezent şi viitor", să aibă în Parlament un discurs despre starea naţiunii la început de an, "în care să vorbească şi să spună naţiunii care sunt intenţiile, planurile, ambiţiile şi drumul de urmat".

La şedinţa Parlamentului asistă, de la balcoane, zeci de persoane

Mai multe zeci de persoane asistă de la balcoanele din sala de plen la dezbaterile care au loc, luni, în Parlament, privind situaţia economică, socială şi politcă, solicitarea de acces fiind formulată, potrivit staff-ului tehnnic, de către grupul PDL.

Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un număr de 168 de persoane să asiste la lucrările plenului reunit, în condiţiile în care la balcoanele din sala de plen există doar 164 de locuri disponibile.

Cu două ore înainte de ora începerii şedinţei, invitaţii, în majoritate persoane în vârstă, sosiseră deja la Parlament, aşteptând pe fotoliile de la bufetul Camerei Deputaţilor să li se permită accesul în sala plenului.

În 23 ianuarie, începând de la ora 13.00, are loc dezbaterea privind situaţia politică actuală şi, după aceea, marţi, 24 ianuarie, de la ora 11.00, va fi "o sesiune solemnă" pentru ziua 24 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici