Sever Voinescu: Procesul de revizuire a Constituţiei merge mai departe în pofida deciziei CC

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că procesul de revizuire a Constituţiei va merge mai departe, în pofida deciziei Curţii Constituţionale, apreciind că propunerile declarate neconstituţionale de către CC fie vor fi reformulate, fie se va renunţa la ele.

Urmărește
4 afișări

Voinescu a afirmat, la o dezbatere pe teme reformei constituţionale, că propunerile declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională fie vor fi reformulate, fie se va renunţa la ele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Procesul de revizuire a Constituţiei merge mai departe şi evident că ne vom supune deciziei Curţii Cunstituţionale. E foarte probabil ca ceea ce s-a decis că este neconstituţional să fie fie reformulat, în scopul îndeplinirii exigenţelor pe care Curtea Constituţională le-a constatat a fi neîndeplinite, fie să se renunţe la ele acolo unde CC a decis pe fondul chestiunii că opţiunea constituţională nu este bună. Aşteptăm redactarea deciziei CC pentru a vedea motivarea astfel încât să putem susţine un proiect de modificare, de revizuire a Constituţiei care să fie în deplin acord cu regulile constituţionale", a declarat deputatul Sever Voinescu.

El a precizat că printre propunerile considerate neconstituţionale se află şi cea referitoare la suprimarea tipului de imunitate care există pentru parlamentari, apreciind că "este inadmisibil să pui Parlamentul să decidă în legătură cu arestarea unei persoane".

"Mi-e teamă că s-ar putea să ajungem pe o pantă destul de neferictă pentru statul de drept şi democraţie. CC a găsit că este neconstituţională suprimarea tipului de imunitate care există pentru parlamentari. După cum ştiţi, în acest moment parlamentarii nu pot face sub nicio formă obiectul percheziţiei, al reţinerii, arestării, decât după încuviinţarea Camerei din care provin. De asemenea, există şi o prevedere legată de necesitatea unui aviz prealabil în cazul începerii urmăririi penale, în cazul miniştrilor, iar în cazul miniştrilor parlamentari este încă şi mai complicat pentru că avizul îl dă Camera căreia ministrul parlamentar îi aparţine. Cu alte cuvinte, nu doar că este o distincţie între miniştrii parlamentari şi miniştrii neparlamentari, dar este şi o distincţie între miniştrii parlamentari după cum unul face parte din Senat şi altul din Cameră. După părerea mea, este inadmisibil să pui Parlamentul să decidă în legătură cu arestarea unei persoane. Nu este treaba Parlamentului", a explicat Voinescu.

El consideră că acest fapt poate duce la crearea unor anumite privilegii pentru demnitari faţă de cetăţenii obişnuiţi.

"Constituţia noastră duce chestiuni care ţin numai de puterea judecătorească, la decizia politică a parlamentului. Acesta este un lucru pe care preşedintele a încercat să-l elimine din Constituţie şi înţeleg că e neconstituţional. Fac o speculaţie acum, nu ştiu motivaţia CC pe acest subiect, dar mi-e teamă că se instituie ceva ce s-ar putea chema un drept al demnitarului. Cu alte cuvinte, să recunoaştem o dată pentru totdeauna că demnitarii au nişte privilegii, au nişte inunităţi care îi detaşează faţă de cetăţenii obişnuiţi", a mai spus Sever Voinescu.

El a participat, sâmbătă, la Constanţa, la o dezbatere pe tema reformei constituţionale organizată de filiala muinicipală Constanţa a PDL.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Abrogarea textului privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată, potrivit deciziei de vineri a Curţii Constituţionale.

CC, cu majoritate de voturi, constată că eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie, potrivit căreia "Caracterul licit al dobândirii se prezumă" este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie, se arată într-un comunicat de presă, remis agenţiei MEDIAFAX.

Modificările aduse articolului 72 din Constituţie privind imunitatea parlamentară, în sensul că percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor fără avizul Legislativului, sunt neconstituţionale, potrivit deciziei de vineri a Curţii Constituţionale.

Premierul Emil Boc consideră că după decizia de vineri a Curţii Constituţionale (CC) s-a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul cu averile ilicite, sperând să se găsească soluţii în Parlament la articolele declarate neconstituţionale din proiectul Preşedinţiei.

"Deciziile CC se respectă. Ele trebuie să fie puse în aplicare pentru că sunt general obligatorii şi produc efecte pentru viitor. În consecinţă, Parlamentul va trebui să ţină cont de decizia CC în analiza textelor constituţionale. Eu spun doar că, în Parlament, ţinând cont de decizia CC, unele texte pot fi amenajate, astfel încât să răspundă obiectivului de a putea confisca averile dobândite ilicit şi ca actele de corupţie să nu mai fie sursă pentru procurarea marilor averi. Acest lucru cred că trebuie făcut şi că niciun principiu din Constituţie nu poate apăra averile dobândite ilegal sau care se construiesc pe bază de fraudă. De aceea am spus că s-a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul cu averile ilicite. Vom vedea în Parlament, dar ar fi păcat să se piardă această bătălie, pentru că s-ar pierde definitiv bătălia cu corupţia dacă acest text constituţional nu se modifică", a spus Boc.

Premierul a afirmat că, în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară, CC a arătat că nu se poate restrânge această imunitate, decizia fiind "discutabilă".

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 9 iunie, Curţii Constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ, anunţa Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

Preşedinţia preciza că, ulterior, proiectul de revizuire însoţit de avizul Cosiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale va fi înaintat Parlamentului, în vederea dezbaterii şi adoptării lui.

Pe de altă parte, Asociaţia Magistraţilor spunea că, deşi puterea judecătorească nu este indicată ca o componentă a puterilor în stat, proiectele Guvernului şi Preşedinţiei de revizuire a Consituţiei îi aduc grave îngrădiri, transformând independenţa într-un simplu termen sinonim cu subordonarea şi controlul politic.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat formaţiunilor parlamentare invitaţia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei, USL fiind invitată de la ora 14.00, iar reprezentanţii coaliţiei de la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici