- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sever Voinescu şi-ar dori ca sistemul constituţional american să fie implementat şi în România
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu se declară un admirator al sistemului constituţional american, spunând că şi-ar dori ca acesta să fie implementat şi în România, unde ar trebui să existe "un singur şef al Executivului, care să fie ales direct de popor", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Susţin o schimbare de regim pe model american. Cu alte cuvinte, cred că trebuie să existe un singur şef al Executivului şi acel şef al Executivului să fie ales direct de popor, aşa cum este ales Parlamentul, legislativul, după cum aş îndrăzni să gândesc o formulă în care şi figurile importante ale puterii judecătoreşti sunt la rândul lor alese. Asta ar duce la rezolvarea unei din problemele majore pe care sistemul politic le are în România, şi anume lipsa de responsabilitate”, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, deputatul Sever Voinescu.
El a spus că sistemul american se distinge de cel românesc printr-o respectare clară a principiului separaţiei puterilor în stat.
"Aş vrea să spun prin ce anume se distinge ceea ce eu numesc civilizaţia constituţională americană. În primul rând, este vorba despre respectarea strictă a principiului separaţiunii puterilor în stat. Vreau să observaţi că una dintre problemele României este aceea că printr-un sistem constituţional şi legislativ deşucheat, dezechilibrat în orice caz, cele trei puteri clasice asumă sarcini una de la alta. Veţi sesiza că Parlamentul este pus să se pronunţe în dosare de urmărire penală. Nu ne-am dus în Parlament să facem acest lucru, dar legea ne obligă, e complet anapoda. Veţi sesiza situaţii în care executivul, Guvernul încalecă drastic legislativul, e vorba de abuzul de ordonanţe de urgenţă, o meteahnă veche de 20 de ani în România. Mai nou a apărut şi acest abuz pe care îl putem înţelege în anumite limite, al asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, cu alte cuvinte Guvernul are stabilit prin Constituţie câteva pârghii ca să legifereze şi le foloseşte atât de vârstos încât au devenit aproape reguli. Nu e normal. De asemenea, veţi sesiza că puterea judecătorească a început să decidă pe chestiuni de execuţie bugetară. Sunt faimoasele decizii în legătură cu politica bugetară a guvernului, se restabilesc pensii pentru categorii întregi, ceea ce debalansează cu totul bugetul de stat aprobat în Parlament", a explicat Voinescu.
El a mai spus că se ajunge în aceste situaţii pentru că nu există pârghii care să protezeje separaţia puterilor în stat.
"Această confuzie care caracterizează sistemul de putere românesc în ultimii ani este posibilă pentru că nu sunt garanţii clare şi pârghii care să protejeze separaţia puterilor în stat. Ori ăsta este un element fundamental în civilizaţia constituţională americană”, a adăugat deputatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Istoria salatei de boeuf. Cum a fost descoperită și cum au evoluat rețetele de-a lungul timpului
-
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO