- Home
- Politic
- (17.09.2021, 18:14)
- Eduard Ivanovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfârşitul „epocii de aur” în Germania. Pe măsură ce Merkel se pregăteşte să părăsească după 16 ani funcţia de cancelar, majoritatea germanilor consideră că ţara îşi va lăsa astfel în urmă perioada de glorie
Sub conducerea cancelarului Angela Merkel, 67 de ani, puterea şi influenţa pe care a exercitat-o Germania la nivel european şi global a devenit incontestabilă şi, după 16 ani petrecuţi la cârma ţării, mulţi europeni consideră că plecarea lui Merkel va marca sfârşitul unei ere, incluzând aici o bună parte din populaţia germană, conform unui sondaj citat de CNBC.
Urmărește
25426 afișări
Studiul, realizat la începutul verii de Consiliul European pentru Relaţii Publice (ECFR) în 12 ţări UE, arată că europenii încă o consideră pe Merkel drept o forţă unificatoare şi se aşteaptă ca Germania să îşi continue rolul de lider din cadrul Uniunii. Totuşi, gradul de pesimism înăuntrul şi în afara Germaniei continuă să crească.
Sondajul a scos la iveală faptul că mulţi europeni văd Germania ca pe o putere aflată în declin. În Germania, 52% din cetăţeni cred că ţara a trecut de epoca sa de aur. Doar 15% dintre respondenţi cred că Germania încă se află într-o astfel de perioadă, în timp ce 9% din totalul respondenţilor au declarat că încă nu au cunoscut perioada de glorie a ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De-a lungul continentului, o treime dintre europenii (34%) chestionaţi au spus că steaua Germaniei începe să pălească. 21% consideră că ţara se află în prezent în epoca sa de aur, iar doar 10% au spus că acea perioadă se află undeva în viitor.
În ciuda unor măsuri controversate, Merkel părăseşte biroul de cancelar în proprii ei termeni. Ea rămâne o figură populară în Europa, cu o notorietate mult mai mare decât preşedintele francez Emmanuel Macron, despre care mulţi analişti spun că va încerca să umple golul lăsat de Merkel.
Când ECFR şi-a întrebat respondenţii pe cine ar alege într-un vot ipotetic pentru preşedinţia Uniunii Europene, 41% au spus că ar alege-o pe Angela Merkel, în timp ce 14% ar opta pentru Macron. Restul de 45% au susţinut că nu ştiu sau nu vor să voteze.
Cel mai mare grad de încredere pentru Merkel a fost în Ţările de Jos (58%), Spania (57%) şi Portugalia (52%). Până şi în Franţa, 32% ar vota pentru Merkel şi 20% pentru Macron.
Merkel a ghidat Germania, zona euro şi întreaga Uniune Europene de-a lungul crizei financiare din 2008-2009, crizei datoriilor suverane (care a ajuns la apogeu în 2012) şi crizei imigranţilor din 2015-2016. Mai recent, Merkel a jucat un rol principal în ceea ce priveşte răspunsul Europei în faţa pandemiei de Covid-19 şi a supravegheat alături de Macron planul de recuperare al Uniunii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe