Şi campania pentru referendum se încheie sâmbătă, la ora 7.00

Campania electorală privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului se încheie, sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 7.00.

Urmărește
1 afișare

Din acest moment, sunt interzise, potrivit legii, orice dezbateri privind introducerea votului majoritar uninominal în două tururi de scrutin, propus de preşedintele Traian Băsescu.

Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului nu conţine prevederi exprese referitoare la sancţiunile pentru continuarea campaniei electorale după termenul stabilit, iar BEC pentru referendum nu a dat, până în prezent, nicio hotărâre de interpretare în acest sens.

Potrivit Legii 373 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, ale cărei prevederi sunt aplicabile în cazul referendumului naţional din 25 noiembrie, cu 48 de ore înaintea votării sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie. De asemenea, vor fi interzise orice comentarii privind referendumul pentru introducerea votului uninominal.

Legea mai stipulează că, în ziua votării, este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.

Potrivit legii, CNA este organismul care constată încălcarea acestor prevederi de către radio-difuzori, în cazul presei scrise neexistând reglementări care să indice cine constată şi cine sancţionează încălcarea legii de către acestea.

Continuarea propagandei privind votul uninominal după încheierea campaniei, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul acestora, în legătură cu modul în care să voteze constituie, potrivit legii menţionate, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 700 la 1.000 RON.

Tot contravenţie este şi purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor secţiilor de votare sau în perimetrul acestora, de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici