Şi Comisia pentru muncă a Senatului a respins OUG privind recalcularea pensiilor militare

Comisia pentru muncă din Senat a respins, marţi, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 1/2011 privind recalcularea pensiilor militarilor, o decizie similară fiind luată anterior de Comisia juridică a acestei Camere, raportul comun al celor două comisii urmând să fie înaintat plenului.

Urmărește
26 afișări

Comisia pentru muncă a respins proiectul de act normativ cu 5 voturi "împotrivă", aparţinând senatorilor PSD şi PNL, două voturi "pentru", din partea PDL şi UDMR şi o "abţinere", a unui reprezentant al PDL.

Votul din Comisia pentru muncă se va cumula cu cel înregistrat la comisia co-raportoare la proiectul de act normativ, respectiv Comisia juridică, plenului urmând să-i fie prezentat un raport de respingere a ordonanţei de urgenţă, adoptat cu 11 voturi "pentru", trei "abţineri" şi două voturi "împotrivă".

Cele două comisii senatoriale au adoptat, fiecare, rapoarte de respingere în şednţe separate.

În cadrul dezbaterilor din Comisia pentru muncă, senatorii PSD şi PNL au anunţat că vor vota pentru un raport de respingere şi că se vor pronunţa, în plenul Senatului, împotriva Ordonanţei de urgenţă 1/2011.

Vicepreşedintele comisiei, senatorul PNL Minerva Boitan, a criticat actul normativ, ea susţinând că acestă ordonanţă aruncă în "incertitudine" cadrele militare pensionate, dar şi pe cele mai tinere.

Boitan a spus că "îi este ruşine" de faptul că există generali care pierd 70 la sută din pensie la recalculare.

În replică, senatorul PDL Ioan Ruşeţ a afirmat că Biroul Permanent al Senatului a greşit atunci când a nominalizat drept comisii raportoare doar cele două comisii, respectiv Comisia pentru muncă şi Comisia juridică, nu şi Comisia pentru apărare.

Ruşeţ a cerut ca la adoptarea unui punct de vedere să se ţină cont de avizul transmis de această comisie, care este unul favorabil, adoptat în unanimitate.

În pofida recomandării democrat-liberalului, amendamentele formulate de Comisia de apărare au fost respinse.

Şi Comisia juridică a Senatului a decis, marţi dimineaţă, să recomande plenului respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 1/2011 referitoare la recalcularea pensiilor militare, adoptând, în acest sens, un raport negativ la actul normativ.

Supus la vot, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională a întrunit în Comisia juridică şase voturi "împotrivă", din partea senatorilor PSD şi PNL şi două "abţineri", aparţinând senatorilor Iulian Urban (PDL) şi Gyerko Laszlo (UDMR).

Raportul comun al comisiilor juridică şi de muncă va fi înaintat plenului Senatului, care va lua o decizie.

Senatul este prima Cameră sesizată cu proiectul de lege de aprobare a OUG 1/2011, Camera Deputaţilor având competenţă decizională.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanţă de urgenţă care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Decizia de a emite Ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici