Sibiu: Consilierii judeţeni ai USL vor organizarea referendumului privind reorganizarea în 17 iulie

Publicat: 21 06. 2011, 16:11
Actualizat: 21 06. 2012, 05:37

Consilierii judeţeni ai USL Sibiu au susţinut, marţi, o conferinţă de presă comună, în care au anunţat că au depus la sediul Consiliului Judeţean Sibiu o solicitare privind convocarea unei şedinţe extraordinare în cadrul căreia să se pună în discuţie un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum în judeţ referitor la reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Potrivit consilierului PSD Adrian Besoiu, condiţiile legale pentru convocarea unei şedinţe au fost îndeplinite, iniţiativa fiind susţinută de cel puţin o treime din consilierii judeţeni, având în vedere că USL are 13 dintre cei 30 de consiliei judeţeni din Sibiu.

Şedinţa extraordinară de consiliu a fost solicitată pentru vineri, de la ora 10.00.

Proiectul de hotărâre care urmează să intre în dezbaterea CJ Sibiu prevede organizarea referendumului local în 17 iulie, cetăţenii fiind chemaţi „să se pronunţe prin «DA» sau «NU» la întrebarea: «Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul Sibiu?»”.

Întrebat dacă sibienii au o problemă în general cu regionalizarea sau cu faptul că Sibiul nu va mai fi capitală de judeţ, consilierul Besoiu a declarat că ambele pot fi adevărate.

„Ambele ipoteze sunt valabile. Sunt convins că sibienii care au o mândrie locală şi un spirit istoric destul de bine conservat şi susţinut de tot ce înseamnă Sibiu s-ar simţi puţin frustraţi să piardă judeţul, reşedinţa de judeţ. Iar problema de regionalizare cred că este pentru ei confuză. Nu există elemente punctuale în acest proiect prin care un locuitor al judeţului Sibiu să se identifice cu această iniţiativă. Există o conştiinţă istorică şi regională a sibienilor, o mândrie pentru acest oraş, pentru tradiţii, pentru istoria lui. Un sibian se simte, poate, extrem de lezat când printr-un asemenea proiect îşi pierde foarte multe elemente de referinţă instituţională în favoarea unui alt judeţ”, a susţinut Adrian Besoiu.

Vicepreşedintele CJ Sibiu Ioan Banciu (PSD) a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că această reîmpărţire, prin care sibienii nu vor mai fi sibieni, ci „centrişti” – locuitori ai „judeţului centru”, este doar o „perdea de fum” prin care se încearcă abaterea atenţiei de la problemele economice de zi cu zi ale românilor.

„Era o obligaţie să avem această iniţiativă ca să respectăm Constituţia şi legile din România şi ar fi trebuit să fie un referendum la nivel naţional. Domnul Băsescu, cum ne-a obişnuit, s-a sculat dimineaţa şi a spus că reorganizează în opt judeţe. Noi vom fi judeţul Centru, nu vom mai fi sibieni, vom fi centrişti, dar fără a se împiedica în acea idee de câteva legi. Sperăm să ajungem la referendum pentru că ce decide populaţia este cel mai important. Administraţia publică centrală şi locală, cei care sunt la guvernare, au ajuns acolo prin votul cetăţenilor. Cetăţenii sunt cei care decid. După ce ajungi într-o funcţie trebuie să îi reprezinţi şi nu să fii împotriva lor. Eu cred că este o perdea de fum, periculoasă, pentru că se încearcă redeschiderea unor conflicte etnice, acea problemă cu Ţinutul Secuiesc, şi se ascunde faptul că, în ultima săptămână, euro a crescut, că vor avea loc concedieri în MAI, la ANAF, Poştă, învăţământ, sănătate şi, de la 1 iulie, preţul gazelor se va majora cu 30 la sută, deocamdată, la agenţii economici. Astea sunt problemele oamenilor de zi cu zi”, a declarat Ioan Banciu.

Potrivit consilierilor USL, pentru ca acest proiect de hotărâre să treacă este nevoie de o majoritate simplă, deci şi de votul unor consilieri FDGR.

„Cine îşi asumă această uriaşă responsabilitate politică, de a vota împotrivă sau chiar de a se abţine, îşi asumă şi riscurile de rigoare”, a declarat Adrian Besoiu.

Iniţatorii speră ca acest proiect să treacă vineri, pentru a se încadra în termenul legal astfel încât referendumul să fie organizat în 17 iulie.

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, declara că preşedinţii de CJ din USL, precum şi consilierii din judeţele în care USL nu deţine majoritate vor începe procedurile legale pentru convocarea referendumurilor judeţene.

Premierul Emil Boc declara că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui judeţ, dar nu şi pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel naţional.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.