Sigla Uniunii Social-Liberale va fi o alăturare a siglelor PSD şi ACD - surse

Sigla Uniunii Social-Liberale va fi o alăturare a siglei PSD - trei trandafiri în roşu şi alb - şi a celei a ACD - săgeata liberală albastră pe fond galben - deasupra cărora va fi scrisă denumirea noii construcţii politice, în culorile roşu şi albastru, conform unor surse din formaţiunile componente

Urmărește
6 afișări

De asemenea, protocolul pe care liderii PSD şi ACD îl vor semna, sâmbătă, ca act oficial al Uniunii Social-Liberale, stabileşte candidaturi comune la şefia CJ, la primăriile marilor oraşe, precum şi la listele de consilieri anexate acestora.

În protocol se arată că PSD şi ACD vor desemna candidaţi comuni la alegerile locale din 2011 la preşedinţia Consiliilor Judeţene, la listele de consilieri judeţeni, la primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ, precum şi la listele de consilieri locali pentru acestea.

Protocolul mai prevede candidat şi listă comună la Primăria Capitalei şi la lista de consilieri generali.

Victor Ponta şi Crin Antonescu devin co-preşedinţi ai Uniunii Social-Liberale, protocolul nefăcând referire la niciun alt organism comun de conducere.

Actul stabileşte că, acolo unde intervin dispute, organismele de conducere ale fiecărei părţi vor desemna câte trei membri, care, împreună cu cei doi co-preşedinţi vor încerca rezolvarea problemelor.

Protocolul prevede că, în afara candidaturilor comune la CJ şi primăriile reşedinţelor de judeţ, organizaţiile locale au libertatea de a decide dacă merg împreună sau separat, dar sunt "încurajate" să desemneze candidaţi comuni.

De asemenea, protocolul consfinţeşte un mecanism bazat pe sondaje încrucişate pentru alegerea celui mai bun candidat.

Teoretic, PSD şi PNL vor desemna candidaţi, care vor fi comuni, la acele preşedinţii de CJ şi acele primării pe care le deţin deja.

În funcţie de rezultatele din 2008, în locurile (CJ sau primărie) unde candidatul PSD, respectiv PNL, a câştigat la o diferenţă mică, se vor face sondaje pentru a se verifica dacă acesta se mai bucură de opţiuni de vot suficiente, lăsându-se posibilitatea ca, în cazul înregistrării unei erodări, să fie desemnat alt candidat.

Pentru Consiliile Judeţene şi primăriile deţinute de altă formaţiune decât de PSD sau PNL, cele două părţi au acceptat efectuarea de sondaje încrucişate pentru desemnarea candidatului cu cele mai mari şanse de câştig. În afara sondajelor, nu se specifică niciun alt criteriu, nici al parităţii, nici al egalităţii.

Astfel, PNL şi PSD vor lucra cu institute de sondare diferite, care însă vor realiza în comun atât eşantionul pentru cercetarea sociologică, cât şi întrebările. Cele două institute vor sonda intervievaţii în proporţii egale, îşi vor confrunta rezultatele, îşi vor controla reciproc bazele de date şi vor produce un sondaj comun, au declarat sursele citate.

Acelaşi sistem de sondare va fi decisiv şi pentru proporţia pe listele comune de candidaţi la consilii judeţene şi locale. Astfel, dacă într-un judeţ, respectiv localitate, diferenţa în sondaje între PSD şi PNL este un raport de 2:1, pe lista de candidaţi primele două locuri vor aparţine PSD, al treilea PNL, următoarele două PSD şi aşa mai departe. Mecanismul se aplică oricare ar fi raportul de forţe indicat de sondaje, după o formulă matematică deja uzuală în alianţe.

Protocolul face referire, pentru situaţiile în care nu vor exista candidaţi comuni, la sprijinul reciproc în turul doi. Totuşi, organizaţiile locale sunt încurajate să negocieze pentru a găsi candidaţi comuni, mai ales în perspectiva modificării legii alegerilor şi a introducerii sistemului cu un tur de scrutin pentru primari.

În oraşele mici şi comunele în care va fi candidat de primar comun este obligatorie şi depunerea de liste comune, cu păstrarea proporţiei indicate de sondaje.

Tot sondajele vor stabili candidatul la Preşedinţie, propunerea de premier urmând să fie făcută de celălalt partid.

Paritatea este valabilă, potrivit protocolului, pentru şefiile celor două Camere ale Parlamentului, dar şi pentru portofoliile care vor fi deţinute în eventualitatea formării unui guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici