Silviu Predoiu: Să fim atenţi ce alegem. Vine un timp în care România trebuie să înveţe să stea pe picioarele ei / Ceilalţi candidaţi pot fi controlaţi într-un fel sau altul

  • Este o perioadă foarte tulbure pentru leadership-ul european din cauza depărtării acestuia de aşteptările şi de nevoile oamenilor
  • Românii trebuie să-şi aleagă lideri capabili să înveţe, să planifice şi să promoveze interesele ţării, chiar ca membră NATO şi UE
  • Cetăţenii nu trebuie să confunde notorietatea unui candidat la Preşedinţie, clădită pe scandaluri, cu credibilitatea şi seriozitatea
Urmărește
1466 afișări
Imaginea articolului Silviu Predoiu: Să fim atenţi ce alegem. Vine un timp în care România trebuie să înveţe să stea pe picioarele ei / Ceilalţi candidaţi pot fi controlaţi într-un fel sau altul

Silviu Predoiu, fondatorul Partidului Liga Acţiunii Naţionale (PLAN) şi candidat la Preşedinţia României, spune că rezultatul alegerilor din mai multe ţări europene arată o perioadă foarte tulbure pentru leadership-ul european care s-a îndepărtat de cetăţeni şi nevoile lor.

“E o perioadă foarte tulbure pentru leadership-ul european. Vedem ce se întâmplă la nivelul întregului continent. Vedem în Germania ce se întâmplă, vedem în Olanda ce s-a întâmplă, vedem Franţa acum, Italia o ştim. Am văzut Slovacia ce s-a întâmplat. Viktor Orban s-ar putea să nu mai fie atât de izolat în timp. Iar asta nu este o urmare a radicalizării populaţiei, ci a depărtării actualei garnituri politice europene de aşteptările şi de nevoile populaţiei. Oamenii i-au ales să-i reprezinte pe ei şi nevoile lor, nu să se ocupe de normări europene şi altele. Alea sunt în subsidiar”, a afirmat fostul şef al SIE, Silviu Predoiu, într-un interviu acordat Canal 33.

Românii ar trebui să înveţe din experienţa acestor ţări europene şi să fie atenţi ce vor alege la alegerile generale din toamnă, dacă îşi doresc lideri care să susţină şi să promoveze interesele ţării.

“Ce ar trebui să învăţăm noi din chestia asta. Să fim atenţi ce alegem. Ca vine un timp în care România trebuie să înveţe să stea pe picioarele ei. Asta nu înseamnă că plecăm din instituţiile şi organismele europene şi euroatlantice. Inclusiv acele instituţii au nevoie de ţări membre care pot să stea pe picioarele lor, care învaţă să-şi planifice şi să-şi promoveze interesele, să-şi planifice viitorul. Ori trebuie să alegi lideri capabili să facă acest lucru”, a subliniat Silviu Predoiu.

„Faptul că era garantat de dl. Vanghelie l-a ajutat în notorietate pe Mircea Geoană”

Silviu Predoiu explică potenţialele capcane în care pot cădea votanţii atunci când îşi aleg preşedintele. Cum ar fi să confunde notorietatea unui candidat, cum este Mircea Geoană, cu credibilitatea, seriozitatea.

“Ce-l face să fie mai mult în atenţie pe dl. Geoană este, evident, notorietatea. Notorietatea este un element foarte important într-o cursă electorală. Mai ales atunci când electoratul nu este dispus să caute, să urmărească şi să decidă, ci urmăreşte oferta, se uită la ce apare. Din păcate, notorietatea este mai importantă decât credibilitatea, seriozitatatea, rezonabilitatea ofertelor. Scandalul, circul îţi asigură notorietatea. Şi notorietatea dlui Geoană nu a început sub cele mai bune auspicii”, a spus candidatul PLAN.

Silviu Predoiu reaminteşte că notorietatea lui Mircea Geoană a crescut pe fondul unor scandaluri politice şi nu datorită studiilor sau funcţiilor pe care le-a ocupat.

“Ne aducem aminte de oscilaţiile lui ideologice, politice, scrisoarea trimisă lui Emil Constantinescu după ce fusese trimis de Ion Iliescu ambasador în America, de modul în care a fost calificat de fostul preşedinte (n.r. prostănac), lucruri, care, paradoxal, contribuie la creşterea notorietăţii. De la un punct încolo se uită ce l-a făcut notoriu. Faptul că era garantat de dl. Vanghelie l-a ajutat în notorietate. Dumnealui vorbeşte despre studiile pe care le-a făcut în străinătate, ce instituţii prestigioase a absolvit. Şi atunci de ce a avut nevoie să apară recomandat de dl. Vanghelie?  De ce avea nevoie de ceasurile dlui Vanghelie? Publicul uită de unde a plecat şi rămâne cu notorietatea. Mă refer la publicul cu o anumită uşurinţă în documentare”, a explicat fostul şef al SIE.

Sunt un candidat pe care nu-l pot controla”

Silviu Predoiu admite că este un candidat ignorat, atât din calcule politice, dar mai ales din cauza temerii că nu poate fi controlat, aşa cum ceilalţi candidaţi pot fi controlaţi.

“Că sunt mai ignorat, nu mă deranjează. Depinde până la ce punct această aparenţă de ignorare este accidentală şi de la ce punct încolo începe să fie premeditată. Le e frică de mine celor care sunt învăţaţi să promoveze persoane pe care le pot controla. Celor care se întreabă oare de unde aş putea porni un dialog cu Predoiu, unde aş putea să-l depăşesc, cu ce anume şi se întreabă oare ce ştie el despre mine, în această paradigmă cu serviciile. Că de fapt despre asta e vorba. Neţinând cont strict de oferta electorală. Pentru că nu am intrat în cursă să urmăresc altceva decât să-mi promovez o ofertă electorală. Dar e vorba de temerea faţă de un candidat pe care nu-l pot controla. Sunt de acord că ceilalţi candidaţi pot fi controlaţi într-un fel sau altul”, a afirmat prezidenţiabilul PLAN.

Data alegerilor generale şi păpuşarul Iohannis

Silviu Predoiu vorbeşte despre control şi la stabilirea datei alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din acest an, când liderii coaliţiei PNL-PSD s-au comportat ca nişte păpuşi pe sârmă, iar “păpuşarul” a fost preşedintele Klaus Iohannis.

“Despre data alegerilor, aş spune că este vorba despre lipsa lor de respect faţă de români, dar nu ar fi suficient dacă nu am însoţi-o şi de prostia lor. În primul rând este vorba doar de interesele lor. Nu au ştiut să explice de ce au comasat europarlamentarele cu localele şi nu au pregătit nimic şi am văzut rezultatele – ultimii care le-am raportat la UE, contestări, scandaluri – pentru că nu au pregătit nimic. Nu ştim cine conduce primăriile acum, că e o debandadă, după cum nu au ştiut să explice de ce au adus în septembrie alegerile prezidenţiale - ştim de ce, că aşa le-a cerut Iohannis- şi de ce le duc înapoi. Nu au ştiut să explice pentru că iarăşi le-a cerut Iohannis. Nu-i interesează pentru că sunt nişte păpuşi pe sârmă. Cum poate Iohannis să-i controleze atât de bine? Pentru că atât de slabi sunt. Asta este problema”, a conchis Silviu Predoiu.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici