Silviu Prigoană şi Sulfina Barbu au semnat Pactul pentru Bucureşti. Ce cuprinde documentul

Silviu Prigoană şi Sulfina Barbu, candidaţii PDL pentru Primăria Capitalei, respectiv pentru Primăria Sectorului 4, au semnat, luni, Pactul pentru Bucureşti 2, document propus de reprezentanţii Platformei pentru Bucureşti.

Urmărește
574 afișări
Imaginea articolului Silviu Prigoană şi Sulfina Barbu au semnat Pactul pentru Bucureşti. Ce cuprinde documentul

Silviu Prigoană şi Sulfina Barbu au semnat Pactul pentru Bucureşti (Imagine: Mihai Dascalescu/Medaifax Foto)

Documentul cuprinde mai multe capitole, cum ar fi transparenţa decizională, cerinţe procedurale cu implicaţii asupra tuturor domeniilor de acţiune publică, planificare urbană şi proiectare urbană, proceduri în domeniul construcţiilor, mobilitate şi transport, protecţia mediului, protecţia patrimoniului construit, protecţia socială şi protecţia animalelor.

Pactul menţionează că este necesar un control sever al activităţii de construire, iar pentru proiectele mari ca investiţie şi ca teritoriu afectat trebuie să fie înfiinţate centre de informare în perimetrul de proiect, unde aceste proiecte să fie expuse, explicate şi discutate cu publicul.

Semnatarii se angajează să promoveze transportul alternativ şi să descurajeze accesul autoturismelor personale în centrul oraşului, amenajarea spaţiului public pentru a fi uşor de parcurs de către pietoni, extinderea şi eficientizarea sistemului de piste pentru biciclişti.

"Locuitorii oraşului trebuie să fie încurajaţi să folosească bicicleta, fiind informaţi despre trasee şi calitatea pistelor special dedicate, a parcărilor de biciclete şi fiind asiguraţi că vor fi respectaţi în trafic, deci că vor circula în siguranţă", se mai precizează în acest pact.

În ceea ce priveşte protecţia mediului, semnatarii se angajează să ia măsuri pentru "reducerea poluării din traficul auto", pentru reducerea poluării aerului din şantiere şi pentru protecţia spaţiilor verzi, pentru extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile şi pentru "conştientizarea posibilităţii de consum de la robinet" al apei potabile după reabilitarea instalaţiilor.

Pactul prevede măsuri pentru creşterea suprafeţelor de spaţii verzi.

Semnatarii se angajează să înfiinţeze un SMURD al Patrimoniului Bucureştean, prin crearea unui parteneriat între PMB, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Poliţia Locală şi voluntarii de patrimoniu, care să semnaleze rapid abuzurile asupra patrimoniului construit.

În pact se mai prevede extinderea la toate sectoarele a programului de Policlinică socială pentru persoanele care nu au asigurare medicală, persoanele adulte fără adăpost, acordare de găzduire şi suport pentru persoanele vulnerabile şi adoptarea de măsuri de accesabilizare pentru persoanele cu handicap locomotor.

Documentul include, de asemenea, măsuri pentru eficientizarea programului de sterilizare a câinilor fără stăpân, amenajarea de microadăposturi, de 5-20 de câini, în teritoriu.

Acest document conţine prevederi privind transparenţa decizională, militând pentru informarea corectă a cetăţenilor şi pentru existenţa unor mecanisme de consultare a acestora. De asemenea, în acest pact se susţine necesitatea informării cetăţenilor despre deciziile aleşilor locali pe durata mandatului.

"Numai împreună cu societatea civilă vom avea un oraş, o capitală, o ţară minunată. Nu pot să facă oamenii politici absolut tot", a declarat Silviu Prigoană.

La eveniment au participat reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care alcătuiesc Platforma pentru Bucureşti, printre care şi Mircea Toma, din partea Agenţiei pentru monitorizare a presei Active Watch.

Pactul pentru Bucureşti 2 a fost lansat, marţi, de cele 47 de ONG-uri din Platforma pentru Bucureşti. Documentul reprezintă actualizarea variantei lansate în 2008 şi semnate atunci de toţi candidaţii pentru funcţiile de consilier local sau general şi de cei care au candidat la functiile de primar de sector, respectiv primar general, aceştia asumându-şi automat toate prevederile documentului, potrivit organizaţiilor neguvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici